Протест жутих прслука стигао до Тел Авива

Поделите:

Стотине демонстраната блокирале су данас путеве у централном делу Тел Авива на неколико сати у знак протеста због низа повећања цена, у првом израелском протесту инспирисаном демонстрацијама “жутих прслука” које потресају Француску неколико недеља.

У нади да ће постићи успех сличан оном у Француској да мобилишу масе као што се десило 2011. године у социјалним протестима око 600 демонстраната у жутим прслуцима је блокирало једну раскрсницу и неколико путева, оптужујући премијера Бењамина Нетањахуа да краде народ.

Најмање десеторо људи је ухапшено под сумњом да су ометали јавни ред и нападали полицајце.

У Израелу је недавно повећана цена струје, воде, гаса, хране, пића, осигурања и пореза на имовину, те рачуна за мобилне телефоне.

Многи демонстранти су узвикивали слогане против Нетањахуа и министра финансија Моше Kахлона који је у октобру одобрио велико повећање пензија за запослене у полицији, што је изазвало значајна смањења буџета у многим министарствима и владиним службама.

Организатори протеста су рекли да је циљ њихове борбе заустављање раста цена, слабљење монопола и смањење трошкова живота.

Они су у настојању да спрече оптужбе да су цене маска за политички мотивисан протест навели да је то борба народа Израела и да одговорност за измену ситуације лежи на влади. У протесту су учествовали и неки посланици из опозиције.

Израелски медији преносе извештаје Франс преса и подсећају да је протест “жутих прслука” у Француској почео средином новембра због повећања цена горива и прерастао у револт због животног стандарда као и онога што се сматра индиферентношћу председника Емануела Макрона за проблеме обичних грађана.

Beta

Поделите:

2 Коментари

  1. “…индиферентношћу председника Емануела Макрона за проблеме обичних грађана” – ЧЕК ДЕР, па ко је Макрона изабрао?…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here