Протојереј Николај Данилович: Иза догађаја у Украјини и Црној Гори стоји иста геополитика

Поделите:

Верска ситуација у Укајини је на много начина слична оној у Црној Гори и за то постоји објашњење – рекао је протојереј Николај.

Иза онога што се тренутно догађа у Црној Гори и Украјини стоји једна крупна геополитика – Објаснио је Николај заменик шефа одељења за спољне односе УПЦ.

То што је недавно изгласан антицрквени закон(такон о верским слободама у Црној Гори) говори о уплитању политике у унутрашње ствари цркве. На крају, оно што се десило у Украјини, не би се догодило да није било уплитања јаких геополитичких центара. И иза онога што се сада догађа на Балкану стоји крупна геополитика. – рекао је протојереј Николај.

Он је нагласио да је верска ситуација у обе државе веома слична, јер је Црна Гора канонска територија Српске Православне Цркве али је у Црној Гори уз помоћ власти изникла мала расколничка група ЦПЦ.

На челу те групе је анатемисани свештеник Цариградске патријаршије Мираш(Михаило) Дедеић, који је претходно служио у Италији и због одређених преступа је рашчињен. Власти Црне Горе су противне канонској цркви (СПЦ), а њени представници демонстративно одбијају учешће у свечаним богослужењима СПЦ.

Он је подсетио како је митрополит Бориспољски и Броваријски Антоније 2018. године присуствовао прослави Св. Василија Острошког у Црној Гори, где се на приложеним фотографијама могло видети на хиљаде верника али представника власти није било.

Патриот

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here