Protojerej Nikolaj Danilovič: Iza događaja u Ukrajini i Crnoj Gori stoji ista geopolitika

Podelite:

Verska situacija u Ukajini je na mnogo načina slična onoj u Crnoj Gori i za to postoji objašnjenje – rekao je protojerej Nikolaj.

Iza onoga što se trenutno događa u Crnoj Gori i Ukrajini stoji jedna krupna geopolitika – Objasnio je Nikolaj zamenik šefa odeljenja za spoljne odnose UPC.

To što je nedavno izglasan anticrkveni zakon(takon o verskim slobodama u Crnoj Gori) govori o uplitanju politike u unutrašnje stvari crkve. Na kraju, ono što se desilo u Ukrajini, ne bi se dogodilo da nije bilo uplitanja jakih geopolitičkih centara. I iza onoga što se sada događa na Balkanu stoji krupna geopolitika. – rekao je protojerej Nikolaj.

On je naglasio da je verska situacija u obe države veoma slična, jer je Crna Gora kanonska teritorija Srpske Pravoslavne Crkve ali je u Crnoj Gori uz pomoć vlasti iznikla mala raskolnička grupa CPC.

Na čelu te grupe je anatemisani sveštenik Carigradske patrijaršije Miraš(Mihailo) Dedeić, koji je prethodno služio u Italiji i zbog određenih prestupa je raščinjen. Vlasti Crne Gore su protivne kanonskoj crkvi (SPC), a njeni predstavnici demonstrativno odbijaju učešće u svečanim bogosluženjima SPC.

On je podsetio kako je mitropolit Borispoljski i Brovarijski Antonije 2018. godine prisustvovao proslavi Sv. Vasilija Ostroškog u Crnoj Gori, gde se na priloženim fotografijama moglo videti na hiljade vernika ali predstavnika vlasti nije bilo.

Patriot

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here