Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић: Прошли су сви окупатори, па ће проћи и ови! (ВИДЕО)

Поделите:

Бока се ујединила са Србијом директно а не преко Подгоричке скупштине. Православна епархија Бококоторско-дубровачко-спичанска директно се ујединила у обновљену Српску патријаршију 1920. године

Свака окупација је прошла, па ће и ова!, поручио је на величанственој прослави поводом 100 година од ослобођења и уједињења Боке, која је 7. новембра уприличена у Будви, протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић – архијерејски намјесник бококоторски.

Наводећи да је „у Монтенегру могуће готово све оно што није могло у Црној Гори Петровића“, отац Момчило је истакао да је црногорска војска краља Николе ослободила Будву 1914. године, те да се ова чињеница представља као „убиствени аргумент да је српска војска 1918. на Митровдан окупирала Будву“. „Црна гора је, на жалост, капитулирала 1916. и зато 1918. српска војска ослобађа све српске крајеве, па и Будву“, нагласио је он.

„Народе српски Боке Которске, срећна вам стогодишњица ослобођења од аустроугарског окупатора“, честитао је окупљенима славни датум о. Момчило истакавши да је „прије 100 година сваки Бокељ, од Дебелог Бријега до Спича, знао је да није Црногорац а сваки Црногорац је знао да је Србин“.

Напоменуо је, да су се времена промијенила.

„Данас, када је Бока у Црној Гори, неки становници Боке се национално изјашњавају као Црногорци, али све док не мрзе оне који се изјашњавају као Срби, то је подношљиво јер је то ипак лична ствар која се може објаснити прихватањем комунистичке мантре о постојању црногорске нације. Не треба заборавити да су иза нас деценије комунистичке индоктринације у сваком погледу.

Постоје они који мрзе све што је српско и негирају очигледне чињенице а притом стварају фантастичне теорије као што је она да је Сима Милутиновић Сарајлија Његоша залудио Српством и Косовским митом а Његош све Црногорце убиједио да су Срби и да су потомци косовских јунака. Признавањем НАТО творевине ‘независно Косово’ и уласком у НАТО савез, Црна Гора постаје Монтенегро и креће вулгарна монтенегринизација у свим сферама“, казао је протојереј-ставрофор и истакао:

„Само на помен о томе да ће се славити 100-годишњица ослобођења Боке од стране Српска војске, дигла се кука и мотика монтенегринска да доказује да је Српска војска била окупаторска.

У Монтенегру је свашта могуће, готово све оно што није могло у Црној Гори Петровића. Краљ Никола своју краљевину назива ‘другом српском краљевином у Српском приморју’ поред ‘српске краљевине у Српском подунављу’ (Глас Црногорца 15.8.1910) а о Боки пјева ‘Без Боке би Српство било ка невјеста без ђердана’ (Пјесник и вила)“.

Ослободиоци не могу бити окупатори

Бококоторски намјесник истиче да „људи одреда не знају да Бока Которска никада није била Црна Гора а да су Будва, Маине, Побори, Бечићи и комплетни Паштровићи Бока, које сада називају Црногорско приморје“.

„Када је објављен рат Србији 1914. краљ Никола је издао проглас којим позива Црногорце у рат и себе и краља Петра Карађорђевића назива ‘два стара српска краља’Тада је црногорска војска ослободила Будву и поставила црногорски барјак на бедеме. То је некима требало да буде убиствени аргумент да српска војска 1918. на Митровдан није ослободила, него окупирала Будву“, оцијенио је о. Момчило.

Подсјетио је да једини детаљ који је остало записан, тај да је застава била са двоглавим орлом и иницијалима краља Николе.

„Ево једног битног податка који допуњује ову причу: наиме, на отварању засиједања Црногорске народне скупштине, јануара 1914. краљ Никола је рекао ово:

‘Десетог априла прошле године сврши се страшни вјековни бој Црне Горе са Турском. Тога дана рука црногорска истаче Душанову заставу с орлом на преотетом Скадру, потоњем бедему и знаку турског освајања. Српство се ослободи испод Турака од Мора до Дунава’ („Вјесник“ 29.1.1914.) Ако је црногорски барјак ‘Душанова застава’ са бијелим двоглавим орлом, онда је то застава која спаја српски народ, за разлику од ове Ранкове која раздваја браћу. Црна гора је, на жалост, капитулирала 1916. и зато 1918. српска војска ослобађа све српске крајеве па и Будву“, казао је о. Момо и напоменуо:

„Ови нови сада, силом на срамоту, хоће да наметну неку своју истину која није утемељена на чињеницама. Ствара се антисрпска хистерија која је кулминирала забраном уласка у Црну Гору српским интелектуалцима који су квалификовано, научно, посвједочили да новокомпонована монтенегринска доктрина своје упориште има у идејама ратних злочинаца Секуле Дрљевића,Савића Марковића – Штедимлије и њима сличних.

Притом од Бокељске морнарице праве знак препознавања Боке,па на неки начин и Црне Горе. Заборављају или прећуткују да је Маринеца у јануару 1916. јуришала на Ловћен када је оскрнављена Његошева капела и освојен Ловћен а послије тога услиједила капитулација  Црне Горе. У Котору се тада фештало и славио пад Ловћена.

За то вријеме српски родољуби из Боке су добровољци у војсци Црне Горе и Србије.

И гдје смо то ми сада? Смијемо ли да поменемо добровољце? Смијемо ли да објавимо њихова часна имена? Ми смијемо и хоћемо! Поносни смо што смо њихови потомци.

Бокељску морнарицу такође смијемо да поменемо али и да јој дамо мјесто које јој припада“.

Бока се директно ујединила са Србијом

„За оне који нам мјере сваку ријеч још једна истина: Бока се ујединила са Србијом директно а не преко Подгоричке скупштине, коју сматрамо легитимном, али ово о Боки тек толико да се не заборави.

И још нешто за оне који мисле да ће сада, када је истанбулски, не више цариградски, патријарх, легализовао Украјински раскол, тако што ће мимо канона дати томос о аутокефалији, и ударити шамар Русији, да ће на такав начин и Монтенегро добити аутокефалију, са све томосом као потврду за новокомпоновану нацију. Е, то неће ни Истанбул моћи.

Узгред, нека знају, Православна епархија Бококоторско-дубровачко-спичанска директно се ујединила у обновљену Српску патријаршију 1920. године“, нагласио је протојереј Момо Кривокапић и поручио:

„Горе главу Српски народе Боке Которске. Прошли су сви окупатори, па ће проћи и ови! Ничија није горела до зоре. Још једном, народе српски Боке Которске и сви људи добре воље, срећна нам стогодишњица ослобођења од аустроугарског окупатора“.

 

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here