Провера вакциналног статуса деце – родитељи лажирали картоне

Поделите:

Поједини родитељи малишана који похађају новосадске вртиће лажирали су вакциналне картоне и сами ручно уписивали измишљене датуме вакцинације, сумњају у Предшколској установи “Радосно детињство”.

Подсетимо, родитељи све деце која похађају новосадске вртиће мораће установи да донесу потврду да је дете вакцинисано, а они родитељи који одбију да поступе по обавештењу предшколске установе, неће имати право да доведу дете у вртић.

Како за 021 каже координаторка Службе Превентивно-здравствене заштите “Радосног детињства” Љубинка Вујић, звучи невероватно да се од родитеља сада тражи да, приликом достављања картона, не лажирају податке о вакцинацији деце – што представља кривично дело. Сумња се да су лажирани углавном картони у папирној форми, које је било могуће доставити и фотокопиране, док за картоне који су директно извучени у дому здравља из електронског система и који садрже на лицу места ударен печат не постоји велика сумња.

Ипак, како би запослени у вртићима били сигурни, данас ће се састати са управом Дома здравља “Нови Сад” и договорити на који начин ће са сигурношћу проверити све сумњиве вакциналне картоне. Љубинка Вујић апелује на родитеље да не покушавају да преваре установу, те да буду убеђени да “Радосно детињство” има пуно право да располаже подацима.

“Налог Министарства здравља, којим нам се налаже да доставимо податке о вакцинацији све наше деце, изнад је сваког могућег овлашћења које можемо да добијемо. Такође, родитељи су приликом потписивања уговора са установом потписали да су обавезни да, према епидемиолошким индикацијама и на захтев установе, приложе податке о деци”, појашњава Вујић за наш портал.

Претходних дана, родитељи су присуствовали родитељским састанцима, на којима су васпитачи предочили обавезу родитеља да доставе вакцинални картон детета, или пак потврду од педијатра да дете има неку привремену контраиндикацију и да неће овог тренутка бити вакцинисано. Ако не поступе по налогу установе, детету ће бити забрањен боравак у вртићу.

Васпитачи су родитељима дали оквирни рок од пет радних дана да доставе податке, а наша саговорница поручује да се неће стварати гужве код педијатара због ове процедуре – све податке може из електронског система да извуче сестра у дому здравља.

Министар здравља Златибор Лончар поручио је да се епидемија малих богиња никада не би десила да су родитељи слушали здравствене раднике, а не поједине естрадне уметнике.

“Имамо довољно вакцина за све. Епидемија се не може зауставити док обухват вакцинацијом не буде већи од 95 одсто”, рекао је Лончар након недавног обиласка Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Аутор: Горица Николин – gorica@021.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here