Прва одштета у Србији за несталу бебу

Поделите:

Неправноснажном пресудом Основни суд у Kикинди доделио 10.000 евра оштећеном. – Kомитет министара СЕ опет упозорава Србију да није испунила пресуду суда у Стразбуру из 2013.

У кикиндском Основном суду недавно је донета неправноснажна пресуда о одштети оцу који сумња да му је дете нестало из породилишта. Прву пресуду у Србији о одштети у случају нестале бебе треба да потврди или одбаци Апелациони суд у Новом Саду, а на њу се жалило Државно правобранилаштво.

Иначе, одређена одштета износи 10.000 евра, исто колико је Европски суд за људска права 2013. године обавезао Србију да исплати као накнаду због повреде права на породични живот Зорици Јовановић, која је пресудом овог суда добила спор против Србије. Тада је суд у Стразбуру тражио од наше земље и да у року од годину дана успостави механизам којим ће не само у случају Зорице Јовановић, већ у сваком појединачном случају родитеља који сумњају да су им бебе украдене у српским породилиштима пре две, три или четири деценије дати одговор шта се десило с њиховом децом. То до данас Србија није учинила.

 

 

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here