ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ РАKЕТА KОЈИМА СУ ИРАНЦИ ГАЂАЛИ АМЕРИЧKЕ БАЗЕ?! Домет им је 300 километара, коришћене су у рату у Сирији

Поделите:

У нападима на америчке базе које су у ноћи између 7. и 8. јануара извеле снаге иранске Револуционарне гарде коришћене су ракете типа Фатех 110, објавили су медији.

На друштвеним мрежама појавиле су се и фотографије на којим се наводно виде остаци ракета којима је гађана база Ибрил. Још увек нема званичних потврда да је реч о веродостојним фотографијама.

Иначе, прва генерација Фатех-110 ракета тестирана је у септембру 2002. године, а недуго потом почела је и масовна производња. Почетни домет ракете био је 200 км, а са другом генерацијом ракета 2004. године повећан је домет на 250 км. Трећа генерација ракете, откривена 2010. године, има домет од 300 км, а четврта генерација Фатеха 110 (2012) побољшала је тачност.

Ове ракете производе са под лиценцом и у Сирији, с тим да се сиријске зову М-600. Фатех 110 коришћене су и током рата у Сирији претходних година.

Подсећамо, синоћ се догодило неколико напада на америчке базе у Ираку. Први напад на базу “Ал Асад” догодио се у 01 и 20 по локалном времену, у исто време када је убијен Kасем Сулејмани и његова пратња у близини аеродрома у Ираку у петак прошле недеље. Други напад догодио се неколико сати касније на базу Ибрил.

Иран је раније најављивљивао одмазду за убиство генерала Kасема Сулејманија.

блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here