Првостепена пресуда Младићу до 30. новембра

Поделите:

Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус најавио је да ће тај суд првостепену пресуду некадашњем војном лидеру босанских Срба Ратку Младићу изрећи до 30. новембра, као што је и предвиђено стратегијом о окончању рада Трибунала до краја ове године.

Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (75), оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Судија Ађијус је, како је данас саопштено из Хага, пресуду Младићу најавио у Њујорку, током првог сусрета са новим генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

Председник Трибунала је “потврдио да је тај суд на путу да оконча свој посао до краја 2017. и да ће пресуде у последњим предметима против Младића и (ратног лидера босанских Хрвата Јадранка) Прлића бити изречене до 30. новембра”, пише у саопштењу.

На ту првостепену пресуду, када буде изречена, генерал Младић има право да уложи жалбу, коју ће, после затварања Трибунала, размотрити судски Механизам, правни наследник Трибунала.

Јадранку Прлићу и петорици босанских Хрвата, Трибунал ће до 30. новембра изрећи правоснажне пресуде за злочине над Муслиманима, 1993-94. Прлића и саоптужене Трибунал је 2013. неправоснажно осудио на дугогодишње затворске казне, а они су на ту пресуду уложили жалбе, које тренутно разматра апелационо веће суда у Хагу.

Генерални секретар УН захвалио је судији Ађијусу за “изванредан рад и ефикасност Трибунала, рекавши да је тај суд важан инструмент не само за постизање правде, него и за одвраћање, мир и заштиту људских права”.

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here