Пуџдемон Мадриду: Или дијалог, или — збогом

Поделите:

Лидер Каталоније Карлес Пуџдемон запретио је да ће у регионалном парламенту организовати гласање о проглашењу независности ако Влада Шпаније не пристане на дијалог, наводи се у писму које је Пуџдемон упутио премијеру Шпаније Маријану Рахоју, објављено је на Твитеру.

У писму се наводи да ће, уколико Мадрид не буде спреман да преговара, „парламент Каталоније, ако то буде сматрао потребним, прећи на гласање о формалном проглашењу независности“.

У Каталонији је 1. октобра одржан референдум о независности који није признала шпанска влада, као ни Уставни суд земље. Након тога је лидер аутономне владе Карлес Пуџдемон изјавио да су резултати гласања, према којима је 90 одсто оних који су учествовали подржало независност, док одзив је био 43 одсто, довољан разлог за проглашење независности, али је предложио регионалном парламенту да одложи проглашење независности током преговора са шпанским властима.

Мадрид је дао рок регионалној влади Каталоније да до данас одустане од симболичног проглашења независности од прошле недеље, или да се суочи са директном влашћу Мадрида над Каталонијом.

Уколико би премијер Шпаније Маријано Рахој започео примену укидања каталонске аутономије, било би потребно од три до пет дана да регионална аутономија буде потпуно суспендована.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here