ПУЛЕНИ БАХАТЕ МИРЕ – „17 величанствених“, зарађују и до 6 пута више од поштара!

Поделите:

Док за раднике “Поште” нема пара за увећање плата, дотле их Мира Петровић налази готово сваког месеца за своје најближе сараднике, којима као награду за оданост, кроз стимулације, знатно увећава зараду, сазнаје “Блиц”.

Ту праксу је наследила од свог партијског шефа и њеног претходника Милана Кркобабића, за чијег су мандата неки случајеви попримили размере апсурда. Један од њих се везује и за Комисију за избор руководилаца, када је његов возач Саша Вујић, награђен стимулацијом од 100 посто за јануар, фебруар и март 2016. године, због „залагања у раду“. Тако бар стоји у образложењу решења од 15. марта 2016. године, које је потписао Кркобабић, за 17 величанствених, којима је због додатног ангажовања, плата за три месеца дуплирана. Реч је о људима који су најближи сарадници њега и Мире Петровић, али и о представницима два репрезентативна синдиката, који су такође награђени због „успешног избора руководилаца“.

Већина њих је за та три месеца зарадила колико поштари за две године, јер је реч о људима чије плате нису мање од 150.000 динара. Ово, иначе, није изузетак у награђивању људи који су блиски са представницима ПУПС-а у пошти, већ су постали правило којим се „напумпавају“ зараде оданих људи.

То правило је, како тврде запослени у „Пошти“, који су се обратили „Блицу“, посебно усавршила Мира Петровић, в.д. директора.

– Она је свог учитеља надмашила, јер је за време мандата Кркобабића то рађено мало перфидније, односно он је те стимулације за своје одане људе исплаћивао периодично. Она, међутим, то ради готово сваког месеца и то уз помоћ разноразних правних заврзлама, којима налази начин да им се плате увећају. У исто време, радницима који пребацују норме дају се неки симболични проценти, а ове „почасти“ су потпуно изузети људи који раде недељом, којима се то и не плаћа. Њено образложење за неплаћање недељног рада је да не постоји апликација у систему за обрачун па уместо пара ови људи добијају слободне дане. Образложење наших руководилаца за мали проценат стимулације, које треба да се исплаћују људима који пребацују норму, јесу да нема пара у компанији па је боље да добијемо нешто него ништа. Али, за људе из окружења Петровићеве, пара има, јер готово да нема месеца да се они не стимулишу „због изузетног ангажовања“. Које је то додатно ангажовање сам бог зна јер они су већ за свој посао стимулисани платама које су и шест пута веће од плата поштара – наводе радници.

Они додају да је случај о стимулацијама од 100 посто за људе који су бирали руководиоце на интерном конкурсу већ постао анегдота, јер је и Кркобабићев возач знатно допринео избору руководилаца.

– Реч је о Саши Вујићу, који Кркобабића вози и док је у министарској фотељи, а на нашем је платном списку. Управо то показује сву охолост политике ПУПС-а које се води у компанији. Управо та политика и оданост начелима ПУПС-а су основно начело за стимулације. Погледајте само списак. Ту су људи који су Петровићкини и Кркобабићеви пулени, попут шефице кабинета, шефа протокола, али и извршних директори. Наравно, никада се не заборављају ни представници два репрезентативна синдиката, „Независност“ и ПТТ Србија, чијих је шет руководилаца добило стимулацију. Овај, али и многи други случајеви показују зашто синдикалци не штите радничке, већ интересе Мире Петровић. Због дељења стимулација „подобним“ а не вредним затражили смо да се оне укину за радна места која немају норму, и тај захтев је изнет и у разговору са потпредседником Владе Небојшом Стефановићем. Све у свему, стимулације су постале машина за увећање плата кадрова ПУПС-а, док пара нема за људе из технологије – наводе запослени.

Ове наводе потврђује и Љубиша Симић, радник из Новог Сада.

– У нашој радној јединици људи који пребаце норму, а то је случај са готово 90 посто запослених у технологији, исплаћује се стимулација углавном од 5 до 10 посто. На плату од 35.000, колико већина прима, то је симболичан износ, али на ону од 150.000 је значајан. Праксу енормног награђивања кадрова ПУПС-а је увео Милан Кркобабић, а Петровићева га је усавршила разноразним правним акробацијама, које служе за прикривање зарада људи из њеног окружења – наводи Симић.

Пошта: Стимулације 20 одсто

Из „Поште Србије“ смо добили одговор да запослени имају право на стимулацију до 20 посто.

– То је предвиђено колективним уговором за запослене који остваре радни учинак изнад норматива рада и то на предлог непосредног руководиоца организационог дела или пројекта чијој је реализацији запослени допринео. Што се тиче стимулација за рад у Комисији за избор руководилаца, вредновање доприноса људи је утврдио извршни директор за ИТ Михаило Јовановић. Исти више није запослен у „Пошти“ па не можемо да одговоримо на постављено питање – кажу у „Пошти“, не наводећи да је решење потписао Милан Кркобабић, а не Јовановић.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here