Пуповац: Гнусна лаж да су гласови Срба плаћани

Поделите:

Потпредседник СДСС и заступник у Сабору Милорад Пуповац одбацио је као гнусну лаж и клевету тврдњу да су Срби из Србије с правом гласа у Хрватској плаћани да би гласали на локалним изборима, који су у тој држави одржани у недељу.

Милорад Пуповац рекао је за регионалну телевизију Н1 да о томе нема никаквких сазнања.

“То је гнусна лаж, коју немам намеру ни да оспоравам, јер таквих ствари је, нажалост, било и вероватно ће бити и не знам што бих вам више рекао на ту причу, а и не разумијем зашто поједини медији томе дају простора. Могли су да провере. Дата им је могућност да назову представника градске организације СДСС-а Станка Мијића, могли су да га позову, али нису, него су пустили у медијски простор гнусну лаж и клевету”, рекао је Пуповац.

Пуповац је рекао да то није пракса СДСС. Он је, међутим, потврдио да је раније странка људима који имају право право гласа у Хрватској, а налазе се у Србији, пружана, како је рекао, логистичка подршкаи помоћ.

То се, како је објаснио, чинило тако што им се омогућавало да могу да гласају у Србији на парламентарним изборима, а на локалним изборима у сарадњи са Комесаријатом за избеглице Србије организован им је групни превоз.

“Али плаћања никаквог с наше стране никада није било”, изричит је Пуповац.

Хрватски медији објавили су, наиме, ових дана да су Срби, који живе и раде у Србији, а имају личну карту Хрватске и право да бирају на изборима, наводно организовано долазили у Хрватску где им је плаћано по 2.000 куна за четири гласа.

Драган Миланко из Обровца, који живи у Београду изјавио је за РТЛ да је на дан избора видео три аутомобуса и преко 50 аутомобила са Србима из Хрватске, који живе у другим земљама.

“Плаћају по 2.000 куна четири гласа и превоз из Србије довде. На тај начин купују гласаче, гласове купују, вероватно и побеђују због тога. Углавном мислим да иду средства из Српског националног вијећа на терет пореских обавезника Републике Хрватске”, рекао је Драган Миланко за РТЛ-у.

Говорећи о Србима који су избрисани из бирачких спискова, а којих у протекле четири године има око 67.000, Пуповац каже да је то значајан постотак људи којима је на основу Закона о пребавилашту, одузето право гласо.

Навео је да је СДСС имала проблем чак и са неким кандидатима на листама који су избрисани из евиденције, који су избрисани из евиденције, иако живе и раде у својим срединама.

“Било је покушаја да се неки угледни чланови заједница у Вуковару и Пакрацу бришу из евиденције. То је прво – противно закону, друго – противно договору који смо постигли с бившим министром полиције, Влахом Орепићем и то је створило неугодну ситуацију за те људе”, рекао је Пуповац.

Он каже да СДСС и СНВ немају ништа против тога да они који не живе у РХ дуги низ година регулишу своје пребивалиште и да полиција донесе мере које су прописане законом, али то се то не може односити на људе који су на привременом раду, школовању, које имају избеглички статус”, рекао је Пуповац.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here