ПУТ СРБИЈЕ У ЕУ: Преко Трста лакше до Европе

Поделите:

Бројни званичници присуствоваће данас самиту о Западном Балкану у италијанској луци

ДАЉИ, конкретни напредак земаља Западног Балкана ка ЕУ циљ је данашњег самита који ће бити одржан у италијанском граду Трсту. Четврти сусрет председника и премијера држава региона и земаља ЕУ, уз учешће европских званичника у оквиру Берлинске иницијативе, биће оријентисан око заједничких пројеката који су кључ за даље напредовање у међусобним односима.

На располагању су стотине милиона евра, од чега је један део бесповратна помоћ. Очекује се учешће најважнијих званичника из ЕУ и региона. Србију ће представљати председник Александар Вучић, а међу учесницима ће бити и Ангела Меркел, Емануел Макрон, Паоло Ђентилони, Федерика Могерини, Јоханес Хан…

Планирано је да буде потписан уговор о оснивању транспортне заједнице земаља региона, а разговараће се и о пројектима као што су реконструкција пруга Ниш – Димитровград, Београд – Бар, обилазница око Београда, ауто-пут Ниш – Мердаре – Приштина – Тирана – Драч, пројекти на Сави и Дунаву. Србија је спремила десет пројеката за Трст.

На листи приоритета је и регионално тржиште електричне енергије. Циљ је да се земље у окружењу заједно кандидују како би обезбедиле средства. А план је да се у инфраструктурне пројекте у региону, са досадашњим улагањима, обезбеди око милијарду евра до 2020.

ЕУ, с друге стране, очекује даљи напредак у економском развоју и повезаности, владавини права и борби против корупције.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here