Путин: 755 америчких дипломата мора да оде; застој у односима са САД ће потрајати

Поделите:

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да 755 америчких дипломата мора да напусти ту државу после најновијих америчких санкција против Мосвке и упозорио да би застој у односима са САД могао потрајати

Министарство спољних послова Русије раније је од САД затражило да до септембра смањи број својих дипломата у Русији на 455 – исто колико Русија има у САД, подсећа агенција.

„Више од 1.000 људи је радило и још ради“ у америчкој амбасади и конзулатима, рекао је Путин у интервјуу за телевизију „Русија-24“ и додао да „755 особа мора да престане са активностима у Русији“.

Путин је додао да се у скорије време не може очекивати побољшање односа са Вашингтоном.

„Довољно дуго смо чекали надајући се да ће се ситуација можда поправити“, рекао је Путин.

Како су агенције претходно пренеле, амерички Сенат је великом већином гласова у четвртак одобрио увођење нових санкција Русији, Ирану и Северној Кореји.

Након тога Министарство спољних послова Русије је од САД затражило да до септембра смање број својих дипломата у Русији на 455 – исто колико Русија има у САД.

ЗАСАД НЕМА ДОДАТНИХ САНКЦИЈА

Путин је изјавио да Русија може да уведе додатна ограничења САД, али да то, за сада, неће учинити јер би то могло да нашкоди међународним односима.

Коментаришући за руску медијску кућу ВГТРК пооштравање америчких санкција против Русије и руски одговор на то, Путин је истакао да Москва и Вашингтон и даље имају опсежну сарадњу у многим областима, преноси Тасс.

„Ми имамо шта да кажемо и можемо увести ограничења у таквим сферама наших заједничких активности, што би било веома болно за америчку страну. Али, не сматрам да би то требало учинити, јер би то нанело штету развоју међународних односа“, рекао је руски председник.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here