Енглези: Путин је најбогатији на свету: Поседује десетине некретнина и авиона…

Поделите:

Руски предсједник Владимир Путин могао би бити један од најбогатијих људи на свијету, тврди Луке Хардинг, новинар британског Гардиана и аутор књиге “Дослух: тајни састанци, прљави новац и како је Русија помогла Доналду Трампу да побиједи”.

– Путин и новац су табу-тема у Русији. Писао сам о томе 2007., на темељу извора из предсједничке администрације који су ми рекли, потихо, да је он “тежак” око 40 милијарди долара. То је било прије 10 година – говори Хардинг у видеу објављеном на Бизнис Инсидеру. – Ствар је у томе да је Русија клептокрација. Она је и највећи свјетски произвођач нафте и људи који су при врху руске државе су мултимилијардери, а Путин је на врху те пирамиде иако је његова плаћа 100.000 долара годишње – објашњава Хардинг. Додаје како цијела руска елита зна да је он “далеко најбогатији лик у граду”, но да је “љепота у суставу та да њему службено ништа не припада и да све држе његови опуномоћеници, од којих се неки сада налазе под санкцијама”.
Нагађања

Путин, тврди он, наводно контролира 37 посто руске нафтне компаније Сургутнефтегаз, 4,5 посто Газпрома те има удио у Гунвору, компанији која се бави трговином, транспортом, складиштењем енергената те инвестицијама у енергетском сектору, а која је 2012. наводно остварила добит од 92 милијарде долара. Хардинг није једини који се дотакао тог питања, с половичним успјехом. Путиново је богатство, иако се сви слажу да је огромно, немогуће провјерити и своди се на процјене и нагађања. Најпознатија процјена појавила се већ споменуте 2007. године, а дао ју је бивши савјетник у Kремљу Станислав Белковски. Управо је он Путина, тада, процијенио на 40 милијарди.
Тајна мрежа

– Минимално 40 милијарди, максималан износ не може се дознати. Вјерујем да постоје послови о којима ја не знам ништа – рекао је. Kасније, 2012., Белковски је повећао процјену, на 70 милијарди долара, на темељу, рекао је, “повјерљивих извора из корпорација”, но послије су се јавили неки који сматрају да би овај могао бити тежак троструко више, око 200 милијарди долара, односно да би могао бити богатији од, пише Фортуне, Billa Gatesa i Jeffa Bezosa заједно. Ту је процјену, рецимо, дао у свом исказу пред одбором америчког сената за правосуђе Bill Browder, CEO Hermitage Capital Managementa.

Иако се не слажу око износа, нитко не спори да је Путин добар с новцем те да је, претпостављају, дистрибуирао богатство кроз тајну мрежу удјела у тврткама, некретнинама, али и на рачуне других људи. Повезују га и с палачом на Црном мору вриједном милијарду долара и саграђеном за њега средствима из фонда олигарха. Спомињу се, на темељу досјеа који је саставио његов противник, и четири јахте, укључујући Олyмпиа и Грацефул, 58 авиона и хеликоптера, 20 резиденција и вила те збирка сатова којој се вриједност пење до 500.000 долара. Путин тврди да су то све глупости.
Путин планира повлачење?

Позивајући се на изворе из Kремља, британски Индепендент, лист у власништву руског тајкуна који се противи тамошњем челништву, пише да је Владимир Путин “уморан” и наводно припрема повлачење с позиције челног човјека Русије. Kако пише Индепендент, Путин не жели опет пролазити кроз дугу предизборну кампању, због чега ће она за наредне изборе бити сведена на минимум те сигурно неће бити проглашена шест мјесеци раније као што је то учинио прије пет година.

Већина проматрача не очекује да ће Путин објавити кандидатуру прије средине просинца. Но, с друге стране је већ започела битка за мјесто премијера, будући да инсајдери сматрају да је вријеме Дмитрија Медведева прошло и да се тражи нови кандидат који ће потенцијално започети раздобље “пост-путиновске” ере у Русији.

Надаље, Индепендент тврди да су им три неовисна извора из Москве потврдила да је Путин размишљао о повлачењу с позиције још у јесен прошле године, када је најближим сурадницима рекао да припреме сценарије за транзицију моћи, највјеројатније тако да се на позицију потпредсједника државе инсталира одређени насљедник. Но, ти су планови одгођени због побједе Доналда Трампа на изборима, али и чињенице да Путин још увијек нема очитог насљедника.

Јутарњи.хр

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here