ПУТИН НИЈЕ НАШ ЦАР: Протести широм Русије због инаугурације, ухапшен Наваљни

Поделите:

Руска полиција је данас ухапсила опозиционог лидера Алексеја Наваљног и више од 1.000 његових присталица на неодобреним демонстрацијама организованим широм земље против председника Владимира Путина.

Два дана уочи Путинове инаугурације за четврти мандат, хиљаде његових противника изашле су на позив Наваљног на улице бројних руских градова.

Према наводима организације ОВД-инфо, која надгледа хапшења, полиција је током дана ухапсила најмање 1,029 демонстраната у 19 градова.

 

У Санкт Петербургу се сакупило око 1.500 људи, а поједини медији преносе да су бајкери блокирали Дворски трг.

Наваљни је претходно позвао критичаре Kремља да изађу на улице и протестују против инаугурације председника Русије Владимира Путина, који је обезбедио четврти председнички мандат на изборима у марту.

 

“Наваљни се појавио код Пушкиновог трга и убрзо је притворен. Његово притварање је у потпуности било противзаконито”, изјавио је опозициони политичар Леонид Волков.

Широм Русије данас се одржавају протести поводом Путинове инаугурације, под слоганом “Он није наш цар”, а организовао их је најистакнутији противник Путина, Наваљни.

Према порукама на друштвеним мрежама, протести су привукли на стотине људи у најмање 10 градова на Далеком истоку и у Сибиру, а полиција је већ тада саопштила да је било хапшења, али није открила тачан број.

Већи протести очекују се у Москви, где демонстранти планирају да изведу недозвољени марш дуж једног од главних путева у престоници, као и у Санкт Петербургу.

 

 

танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here