Путин о одлуци Трампа да САД изађе из Париског споразума: Don’t worry, be happy

Поделите:

Санкт Петербург — Руски председник Владимир Путин изјавио је коментаришући одлуку Трампа о изласку САД из Париског споразума да Трамп то можда и није морао да учини.

“Нећу да судим Трампу. Можда није морао да учини то јер је реч о оквирном документу. Али шта је речено, речено је и сада треба видети шта даље. Нисам прочтао Трампово саопштење али колико схватам он је рекао да жели поново да размотри тај споразум. Мислим да не треба дизати буку већ створити услове за рад”, рекао је Путин.

Путин је рекао да тај споразум још није ни ступио на снагу, то треба да се деси 2021. године.

“Тако да имамо времена да се договоримо”, закључио је Путин уз опаску – “Don’t worry, be happy ”.

Наводећи да је реч о документу који се бави климатским променама, једном од кључних проблема данашњице, Путин је шаљиво приметио да је у Москви малте не пао снег, у Патербургу киша и хладно и да се сада све може свалити на Доналда Трампа и “амерички империјализам”.

“Али то нећемо учинити”, додао је он.

“То је оквирни документ, свака држава одлучује самостално, нема обавезујућих тачака”, нагласио је он, подсетивши да су САД ратификовале тај докуемнт а Русија није и то ниће учинити док не буду донате правила о прерасподели ресурса.

“Немамо право на расправе и да играмо игре”

Председник Русије Владимир Путин поздравио је учеснике Међународног економског форума у Санкт Петербургу, поручивши да свет може да одговори на циливизацијске изазове само заједнички, уз одговоран и доследан приступ.

“Ценимо интерес који показујете према Русији”, рекао је Путин на пленарном заседању другог дана Форума.

Он је казао да земље само заједно могу да превазиђу неравнотежу и обезбеде економски раст, али тако да постоје праведна правила трговине и праведна конкуренција, да се смањи сиромаштво, победе безбедносни изазови, у првом реду међународни тероризам, идеје национализма и ксенофобије.

Према његовим речима, свет се суочава са цивилизацијским изазовима.

“Морамо бити одговорни и доследни и само тако моземо доћи до решења која ће осигурати хармонични глобални развој. Пред нама су системски дугорочни изазови чије је последице тешко предвидети. Немамо право на расправе, да губимо време и играмо геостратешке игре”, рекао је Путин.

Он је нагласио да је Русија отворена за дијалог, сарадњу и решавање стратешких питања.

Како је рекао, потребна су нестандардна решења, нови формати сарадње, али и да се искористи потенцијал међународних организација, пре свега УН.

Русија је спремна да да свој допринос свим тим напорима, рекао је Путин.

Он је посебно нагласио значај информативних технологија и навео да Русија намерава да ради на развоју “дигиталне” економије.

Према његовим речима, руске власти ће пружити подршку државним компанијама у сфери ИТ-технологија, чија делатност има утицаја на различите гране привреде.

“Најнижи односи са САД од Хладног рата”

Путин је рекао и да су односи између Москве и Вашингтона у најнижој тачки од времена Хладног рата.

Путин је позвао америчке бизнисмене за помоћ у враћању нормалног дијалога Москве и Вашингтона, додавши да су добри односи између САД и Русије од интереса за обе државе.

“Помозите нам да вратимо нормалан политички дијалог. Питам вас у име Русије и обраћам се америчкој страни: помозите новом председнику и новој администрацији”, рекао је Путин пословним званичницима на економском форуму у Санкт Петербургу,.

Он је додао да ће Москва наставити да разговара са Председником САД Доналдом Трампом и његовом администрацијом.

Путин ушао, сви устали, а он: “Вољно”

“Вољно”, рекао је руски председник Владимир Путин учесничима пленарне седнице Међународног економског форума у Санкт Петербургу, пролазећи до бине.

Путин је ушао у салу, а више стотина учесника пленарне седнице и панела, с премијером Индије Нарендра Модијем, дочекало га је аплаузом и стојећи, неки и да би га боље видели.

Он је, пролазећи поред микрофона „добацио“: „Вољно“.

Панел Путина и Модија, будући да је Индија овогодишња земља партнер, главни је догађај “„руског Давоса”, како се популарно назива форум у Санкт Петербургу.

Модератор је Мегин Кели са НБЦ Њуза.

(Taнјуг)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here