Путин побија теорију завере: САД нису умешане у напад 11. септембра 2001.

Поделите:

Руски председник Владимир Путин рекао је да не верује у теорију о умешаности обавештајне агенције САД у смртоносни напад 11. септембра 2001. године у Њујорку.

Амерички режисер Оливер Стоун је објавио транскрипт разговора са руским лидером снимљених између 2015. и 2017. године, који је раније ове недеље емитован на телевизији.

“Не верујем да су америчке обавештајне службе те које су организовале нападе терориста у Њујорку”, рекао је Путин Стоуну..

11. септембра 2001. године, терористи су отели четири путничка авиона, а два су срушили на Светски трговински центар у Њујорку, што је довело до рушења кула близнакиња, а трећи авион усмерилису ка Пентагону. Четврти авион срушио у пољу у Пенсилванији, након што је првобитно усмерене ка Вашингтону. Око 3.000 људи изгубило је животе у том терористичком нападу. Путин је био један од првих светских лидера који је назвао тадашњег америчког председника Џорџа Буша како би изразио саучешц́е.

Многе теорије завере почеле су да се појављују одмах после самог напада на Светски трговински центар, а неке од њих су поткрепљене “доказима”, док су друге само претпоставке. Једна од таквих теорија је и да су САД организовале и извршиле напад на куле близнакиње како би касније ликвидирале Осаму бин Ладена. О бројним теоријама завере повезаних са овим случајем може читатаи – ОВДЕ.

Надлежне службе САД касније су оцениле да је “мозак” напада био Халид Шеик Мухамед, који је ухваћен у марту 2003. године у Пакистану, а у фебруару 2008. године оптужен за ратни злочин.

Командоси америчке војске извели су у пролеће 2011. године препад на једно имање у Пакистану где се крио вођа Ал Каиде, Осама бин Ладен, оптужен да је одговоран за терористичке нападе на САД и ликвидирале га.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here