Путинов главни играч тренутно се шири преко Африке

Поделите:

Човек оптужен у Сједињеним Државама због ометања избора 2016. шири утицај Русије широм континента.

Бизнисмен Јевгениј Пригожин, познат као Путинов “шеф кухиње” због своје угоститељске компаније и веза са Кремљом, и Владимиром Путином је оптужен од Блумберга да мешетари у 10 афричких држава и враћа Русију на овај континент.

Контраверзни бизнисмен познат као “шеф кухиње” Владимира Путина за угоститељске послове у Кремљу наводно је помогао Русији да успостави контролу над деловима Украјине, утиче на сиријски рат и утиче на изборе у САД. Сада је доспео дубоко у Африку, са војском плаћеника и центрима за медијске операције којима се уновчавају ове за Русе нове вештине.

Јевгениј Пригожин, рестауратор из Путиновог родног Санкт Петербурга, појавио се као невероватан човек у руском настојању да се врате у игру који је подстакао своју геополитичку моћ реконструкцијом веза хладног рата преко претежно недовољно развијеног региона, богатог неискоришћеним рудним богатством. У недостатку финансијских «мишића» својих главних ривала, САД, Европе и Кине, Русија се бави својом «нишом», сакупљајући моћне људе у нестабилним, али потенцијално богатим државама које воле руско оружје.

Пригожин и његова војска од плаћених војника и политичких оперативаца нуде безбедоносне услуге, обуку у руковању оружја и медијске услуге на изборима у замену за рудна права и друге шансе за зараду, тврди двоје људи који су упознати са тим питањем. Већ је активан или се креће у десет земаља где Русије већ има везе са: Демократском Републиком Конго, Суданом, Либијом, Мадагаскаром, Анголом, Гвинејом, Гвинејом Бисаом, Мозамбиком, Зимбабвеом и Централноафричком Републиком.

Ове активности долазе када се Путин припрема да буде домаћин више од 50 лидера на првом самиту Русије и Африке у 2019. години. То је догађај који ће цементирати “активно присуство Русије у региону”, рекао је министар иностраних послова Сергеј Лавров пре него што је прошао на турнеји кроз овај континент раније ове године.

Ловпрофајл природа послова Пригожина осигурава одређену одбрану за Кремљ. Путин, који је Пригожину доделио награду за своје услуге држави 2014. године, упоређује његовог савезника са међународним радом Џорџа Сороса, америчког финансијера милијардера који је дуго оптужен од стране Кремља да поткопа владе по захтеву Вашингтона.

“Руси желе утицај на владе, желе економски приступ и они су много флексибилнији – то је њихова предност”, рекао је Петер Пхам, шеф америчког Центра за Атлантски савет у Вашингтону. “Не кошта пуно да пошаљу неколико стотина момака да окруже председника.”

Пригожин и Конкорд били су међу три руске компаније и 13 људи које је специјални браниоц Роберт Муелер оптужио у фебруару због наводног мешања на председничке изборе 2016. Године у САД. Амерички судија је 15. новембра одбио понуду за одбацивање оптужбе од стране друге оптужене компаније Пригожина.

Африка је у великој мјери била последица руске политике за Путина, који је дошао на власт пре скоро двије деценије усмерен на повраћај статуса руске изгубљене суперсиле. Након колапса Совјетског Савеза 1991. године, присуство Русије у Африци драматично се смањило; сада је регион у фокусу настојања Кремља да поново потврди своју геополитичку моћ и отворе нова тржишта за домаће компаније којима су препреке западне санкције.

С обзиром на то да односи са Западом настављају флуидан ток са успонима и падовима, Путин коначно наставља са свеобухватном стратегијом за развој комерцијалних и безбедносних веза са континентом у целини, каже Полина Слиусарчук, која води Интекспертисе, истраживачку групу усмерену на Африку у Санкт Петербургу.

Русија је претрпела ударе, нарочито у Јужној Африци. Председник Сирил Рамапхоса замрзао је пројекат нуклеарног електроенергетског пројекта тежак више милијарди долара са Русијом након што је преузео функцију у фебруару. Међутим, Путин све више опрашта дугове па и отписује око 20 милијарди долара дуга од стране афричких земаља прошле године.

Недавно је Египат добио руски зајам од 25 милијарди долара за изградњу своје прве нуклеарне електране. И Русија преговара са Еритреом да успостави свој први логистички центар на Црвеном мору, недалеко од једине сталне базе Пентагона у Африци и првог војног објекта Кине у иностранству, у Џибутију.

У марту, Лавров, дугогодишњи министар спољних послова Русије, направио је петогодишњи дипломатски замах кроз Африку, који је укључивао базирање и у Зимбабвеу, гдје су руске компаније укључене у 3 милијарде долара послова у истраживање и експлоатацију рударских резерви платине.

Политички консултанти Пригожина саветовали су Емерсону Мнангагви о његовој спорној победи на изборима у јулу да усе да наследи Роберта Мугабеа, који је Зимбабве претворио у међународног „парију током своје владавине дуге четтри декаде, према изворима који су упознати с тим питањем. Главни противник Мнангагве оптужио је “Русе” да помажу његовом ривалу манипулирати анкетама. Владајућа партија Зану-ПФ негирала је било какво ангажовање Русије на изборима.

Путин је у срцу континента почетком ове године добио војни утицај након што је УН изразио противљење да Русија руководи и брани владу Централноафричке Републике. ЦАР, који је усред у грађанског рата, апеловао је на помоћ након што је Француска, њен бивши колонијални господар, изненада окончала трогодишњу мировну мисију.

Пригожинов рад у области војног плаћеништва, који је у руским медијима познат као Вагнер, већ је доводио до злата и дијамантских концесија у ЦАР и Судану, према подацима руских и француских медија. Три руска новинара су убијена у ЦАР у јулу. Истраживали су активности Пригожина, према наводима бившег тајкуна Микхаила Ходорковског, који је финансирао путовање.

Пригозхин сада шири свој домет утицаја преко границе у Демократску Републику Конго, највећу земљу у Африци након Алжира и једног од најбогатијих у свету руда, како тврде стручњаци. Бивша белгијска колонија ће по први пут изабрати новог вођу од 2001. године, када је Јосип Кабила наследио свог убијеног оца.

Кабила је недавно назвао повереног пензионисаног генерала као свог амбасадора у Русији, задуживши га да преговара о снабдевању и помоћи оружјем, како је рекао западни званичник који је тражио да се не идентификује. Конго је преко своје амбасаде у Москви изјавио да Русија још није снабдела било какво оружје. Такође је одбацио извештаје локалних медија да су Руси активно укључени у изборе.

Ако победник буде Кабила, који је санкционисан од ЕУ, добије изборе као што се очекивало, тада ће се интензивирати војне везе Конга са Русијом, што ће довести до већих прилика за руске компаније, изјавио је Вондо, конгански безбедоносни аналитичар са седиштем у Бриселу. Кина је много уложила у ДР Конго, али се, како се извештава, у Пекингу све више фрустрирала Кабилиним променљивим захтевима. “Кабила је очајан за спољну помоћ”, рекао је Мартин Фаиулу, кандидат опозиције на изборима 23. децембра. “Није изненађујуће што се Русија окреће Конгу, с обзиром на наше велико рудно богатство.”

Мадагаскар, највећи светски произвођач ваниле који поседује велике резерве никла, кобалта и урана, је још једна хаотична земља у којој Путин и Пригожин деле интерес. Изасланик из Кремља летио је на острво у марту на разговоре са тадашњим председником.

Руски изборни консултанти повезани са Пригожином су у земљи усред тесне трке за место председника између два друга бивша лидера која ће се завршити следећег месеца, рекао је један од људи који су упознати са његовим активностима. Русија је подржала неколико кандидата, каже Јеан-Клод де Л’Естрак, бивши министар иностраних послова Маурицијуса и стручњак за земље Индијског океана. Министарство спољних послова Мадагаскара одбило је да ово коментарише.

У Гвинеји, Русија подржава понуду председника Алфа Кондеа да укине мандате, како би он могао да остане на власти након што му мандат престане у 2020. години, рекао је западни званичник са знањем о везама између Русије и Африке. Афричка држава је највећи снабдевач боксита за руски алуминијски гигант Унитед Ко. Русал. Министар спољних послова Гвинеје Мамади Тоуре и портпарол владе нису одговорили на захтјеве за тражење коментара.

Прелазак у Северну Африку, Пригожин је ове године присуствовао преговорима између руског министра одбране Сергеи Шојгуа и либијског команданта Калифа Хафтара, који контролише већину источног дела државе богате нафтом. Он пружа војне услуге Хафтарској либијској националној армији у замену за енергетске послове, рекли су људи који су упознати са тим питањем. Портпарол ЛНЕ Ахмед Месмари није одговорио на поновљене телефонске позиве на тражење коментара.

Приватна војска Пригозина, Вагнер, која је под санкцијама САД због своје улоге у побуни Украјине у 2014. години, опет је у фебруару поново привукла пажњу у Сирији. Како је тада извештавао Блумберг, америчке снаге су убиле или раниле стотине његових плаћеника док су напредовали ка бази курдских бораца. Вагнер је покушавао да преузме оближњу рафинерију нафте за власт у Дамаску који су наводно обећали део у будућем приходу.

“Као и сваки нормалан бизнисмен, Пригожин тражи најбоља места за улагање свог новца”, рекла је Ирина Абрамова, шеф руског државног института за афричке студије у Москви. “Мислио је, зашто не би требало да га покренем? И за то треба само захвалити ако Африканци имају користи. “

bloomberg

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here