Радикали захтевају формирање Српско-руског центра и у Војводини

Поделите:

Представници посланичке групе Српске радикалне странке су данас поднели званичан захтев Скупштини Војводине да донесе закључак о покретању иницијативе за формирање Српско-руског хуманитарног центра и у Војводини.

Радикали су саопштили да су уз захтев предали 31.157 потписа подршке грађана Војводине.

“Мишљења смо да је Војводини неопходан један озбиљан центар за хитне интервенције у ванредним ситуацијама, за интервенције у случају природних непогода, пожара и поплава, по узору на Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, који је без сумње најбољи хуманитарни центар у овом делу Европе”, казао је шеф посланичке групе радикала Ђурађ Јакшић новинарима.

Он је рекао да је уверен да ће већина посланика у покрајинској скупштини показати “политичку мудрост, зрелост и одлучност” и пружити подршку тој иницијативи.

Радикали захтевају да се закључцима Скупштине Војводине задужи Покрајинска влада да поднесе иницијативу Влади Србије за потписивање споразума с надлежним министарством Русије о оснивању Српско-руског хуманитарног центра у Војводини.

“Сведоци смо да ови хохштаплери са Запада врше притисак да се Српско-руски хуманитарни центар у Нишу затвори, а ми српски радикали инсистирамо на томе да му се, у складу с међувладиним споразумом, додели дипломатски статус и да се отвори још један на простору Војводине”, рекао је Јакшић.

Он је рекао да су у 18. и 19. веку, када је “бечки двор вршио притисак на Србе да се одрекну своје православне вере и пређу на католичанство, и када су Срби из Шајкашке области били још чвршћи у вери, одговарали су на тај начин што су градили нове богомоље и цркве”.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here