РАДНИЦИ НАМЕНСKЕ траже хапшење Татјане Војтеховски

Поделите:

Слободан Нешовановић вођа смене у фабрици захтевао је хапшење Татјане Војтеховски

После емитовања још једне епизоде о догађајима и последицама које су изазвали у фабрици МБ Наменска из Лучана, радници и чланови синдиката те војне фабрике организовали су једночасовну обуставу рада у знак протеста против ауторке Татјане Војтеховски и емисије “Живот прича”, због, како су написали у саопштењу, “гнусних неистина, негативне медијске пропаганде и претње да се озбиљно наруши углед предузећа”.

Слободан Нешовановић, вођа смене у фабрици и један од синдикалних руководилаца, преко друштвених мрежа захтевао је хапшење Татјане Војтеховски.

Он је касније рекао да је коментар написао револтиран лажима Татјане Војтеховски и извинио јој се ако се уплашила.

Водитељка је овакав став очекивала, па је превентивно послала поруку нацији огласивши се на друшвеној мрежи Твитер:

 

Портпаролка фабрике Милка Божић Јовановић, изјавила је да протест није организован да би се одбранио директор фабрике нити да би се нападала ауторка емисије И да то није притисак на медије, али да они ипак траже да се заустави емитовање.

Настављајући сведочење о трагичном догађају, непосредни сведок Марко Митровић тврди да радници који су погинули нису испустили буре, него да су га само спустили.

Питао је и друге колеге које су се нашле у близини, да ли су чули да су испустили буре и нико то није могао да потврди. Марко објашњава да ни колегиница Маја Kовачевић, која је сведочила да је буре испуштено, њему рекла у директном разговору да ништа није ни чула ни видела.

Што се тиче заштитиних одела, Марко каже да су то обичне крпе, а не заштитно одело и да је у магацину било више од 2т барута у магацину у коме је дозвољено маx 450кг.

На питање да ли су се радници жалили синдикату, Марко одговара: „Шта да кажу, какав синдикат, то је смешно! Није синдикат раднички, него фабрички.“

Марко тврди да ни директору ни синдикату није ништа могло да се каже.

На питање зашто се одлучио да ипак изађе у јавност са истинитом причом, Марко каже да није више могао да трпи увреде директора с једне и етикетирање да је издајник с друге стране. Kаже да се плашио и да му није било свеједно, као и да страх и даље постоји, али да је решио да иде даље.

Митровић више не ради у фабрици, јер му након истека уговора није понуђен нови. Kада се упутио жалбу тужилаштву да Радош Миловановић врши притисак на њега као сведока, и тражио да га заштите, речено му је да то није у њиховој надлежности.

А да се процедуре у МБ наменска Лучани не поштују у потпуности наводи се и у извештају Министарства одбране, који је сачињен након ванредне контроле Сектора за материјалне ресурсе министарства у августу 2017 године.

У том извештају наведени су бројни пропусти у поштовању процедура током процеса рада у фабрици.

О томе сведочи и осам препорука Министарства одбране руководству фабрике за унапређење технолошког поступка, као и 12 мера за унапређење безбедности и здравља на раду и заштите од пожара.

Неке од препорука се односе баш на преоптерећеност магацина, као и повећање броја људи који се баве преносом и истоваром. Међу препорукама се наводи и да барутни остатак треба паковати у антистатичке вреће које онда треба ставити у чврсте амбалаже израђене од „неварничућег, незапаљивог и непорозног материјала“, а не како је до сада рађено у картонску бурад.

Отац покојног Миломира, Милован Миловановић, који и даље ради у фабрици, тврди да мора да пише захтев директору како би могао да положи свеће и запали свећу на месту на коме му је син изгубио живот.

Да подсетимо, Милована је директор фабрике Радош Миловановић, тужио због увреда изречених током претходног гостовања у емисији „Живот прича“. Миловановић је тужио и Милованову ћерку Мирјану, и то због отвореног писма које је упутила председнику Србије Александру Вучићу.

Мирјана у писму наводи да је активна чланица СНС која је несебично и пожртвовано агитовала за странку у Лучанима.

Она се у писму председнику обратила на следећи начин:

„Мој Председник је затворио очи да не види смрт мог брата који је преминуо због туђих интереса, а не интереса државе. Kао да мој Председник нема брата и не зна колика је то љубав. Радош Миловановић 40 година убеђује све, и нас и Вас, да је на челу фабрике зато што је највећи познавалц барута, највећи стручњак у земљи. Не, он је највећи стручњак за „прање“ пара и зато је у осмој деценији живота још увек на челу фабрике.“ Након овог писма уследила је тужба од директора фабрике.

Објашњавајући зашто је процес утврђивања истине о погибији два радника у јулу 2017. тако дуго у предистражном поступку, правни затупник породице Миливојевић, Владимир Тодорић каже да је за кривично дело за које је осумњичен директор Миловановић и још петорица руководилаца фабрике запрећена казна до 8 година затвора, уколико је у питању нехат. Адвокат Тодорић сматра да не може бити реч о нехату, јер постоје докази да су радници упозоравали пословође на прекомерну количину барута у магацину. Он објашњава да је овде у питању безобзирност коју препознаје судска пракса, онда не може бити речи о нехату, већ умишљају.

Отац погинулог Миломира каже да је 50 година живео у заблуди, а да је сад дошао у ситуацију да не може да докаже кривицу оних које сматра одговорнима за смрт свог сина. Он се јавно обратио државном врху, предесднику Вучићу и министру Вулину, да макар одговоре породици Миливојевић хоће ли случај бити решен. Kаже да је у правду веровао, али да више не зна има ли вере у било шта, а нарочито у државу. Милован се запитао да ли у овој држави постоје људи који су моћнији од председника, премијера и министра одбране и још једном их замолио да породици која је изгубила сина и брата омогуће да докаже истину.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here