Радончић: Хрватског ентитета неће бити и по цену рата на целој територији БиХ

Поделите:

ПРЕДСЕДНИК Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудин Радончић изјавио је да у Босни и Херцеговини неће бити трећег ентитета „па макар и по цену рата на целој територији државе“.

Радончић је то изјавио у Тузли приликом доделе чланских карата СББ-а за 200 нових чланова.

„Видио сам данас неку изјаву господина Додика. Прича о опцији трећег ентитета. Ја му кажем, ако дође у Сарајево нека у својим коферима у Бањој Луци остави идеју трећег ентитета. Неће бити трећег ентитета по цену рата на целој територији БиХ“.

Радончић је у наставку рекао: „Ми јесмо за компромис, ми јесмо за договор, ми јесмо да се разговара са сваким и ми знамо да разговарамо, али свако мора знати где постоје линије испод којих нисмо силазили ни 1992., нити ћемо то радити сад“.

Avaz

Поделите:

4 Коментари

  1. Druskane rata na teritoriji Republike Srpske nece biti to mozes da zaboravis. Republika Srpska je evropska drzava i postuje prava svojih manjina. Da l cete vi da se koljete sa Kroatanima u Pederaciji to je vas problem. Ko vam je kriv sto ste se udruzivali. Ocigledno je da je Pederacija nefunkcionalna a time pravite i drzavnu zajednicu BiH nefunkcionalnom. Nefunkcionalnost Pederacije nije nas problem, ali drzavne zajednice jeste.

  2. Republika Srpska kao ozbiljna drzava tezi evroatlanskim integracijama i ekonomskom razvoju u cemu je koci drzavna zajednica sa drugim disfunkcionalnim entitetom. Republika Srpska se uglede na druge drzave clanice uspesnih federacija tipa Slobodne Drzave Bavarske, ili americkih drzava Ilinois i Kalifornija, kao i clanica drzavnih zajednica tipa Svajcarskih kantona Schwyz i Aargau. Ukoliko dodje do rata u Pederaciji ili pokusaja invazije na Republiku Srpsku, RS kao ozbiljna drzava nema drugog izbora nego da proglasi nezavisnost i da sama udje u NATO i EU.

  3. Pitanje izbornog zakona je demokratsko pitanje: da Bosnjaci ne biraju predstavnike Hrvatima. Resenje je jednostavno: predstavnik Srba se bira u Republici Srpskoj, predstavnika Bosnjaka u 5 nasumicno odabranih kantona ukljucujuci Sarajevski, a predstavnik Hrvata iz ostalih 5 al mora da ukljucuje Mostarski kanton. Al Bosnje od svega prave filozofiju: i od hidrocentrala na Drini, i Peljesackog mosta pa i od Izbornog zakona.

    • “Бошње” у неким ситуацијама треба подржати. То је случај са пељешачким мостом и питањем 3. ентитета. У случају стварања хрватског ентитета перублика Српска и Срби у Босни и Херцеговини треба да поставе питање Дрвара, Грахова, Гламоча, Купреса, Равног и петровца. То су српске територије у Федерацији. Србима у тим општинама не одговара подела Федерације на 2 ентитета. А како је БиХ тренутно једина српска држава са излазом на море то нам је исти интерес када је у питању изградња моста за Пељешац.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here