Радончић одговара на оптужбе Изетбеговића

Поделите:

Лидери Савеза за бољу будућност и Странке демократске акције у БиХ, Фахрудин Радончић и Бакир Изетбеговић, наставили су да заоштравају односе. После оптужбе бошњачког члана Председништва БиХ да је Радончић издајник, лидер СББ позива Изетбеговића да изађе из Муслиманског братства и одговори каква је била његова улога у „паду Сребренице“. СДА и СББ су, иначе, коалициони партнери.

Изетбеговић је најпре на трибини у Бихаћу поручио да нема више сарадње са Радончићем зато што је изјавом да су Бошњаци започели рат у БиХ бацио љагу на свој народ, због чега је лидера СББ-а означио као издајника.

Фахрудин Радончић (архивска фотографија)

Фахрудин Радончић 

Уследила су Радончићева питања за Изетбеговића међу којима је и да ли је то лидер СДА направио коалицију са Радованом Караџићем, Матом Бобаном, Крајишником и многим другим, како наводи, ратним злочинцима који су убили 200.000 Бошњака и милион раселили.

У саопштењу СББ, објављеном на званичном сајту, Радончић позива Изетбеговића да, како каже, пре него што то открије историја када се скину ознаке тајности, каже каква је његова улога била у паду Сребренице и повлачењу Насера Орића из истог града са места комаданта одбране.

СББ пита Изетбеговића шта је 1993. године био циљ Бошњачког сабора у Сарајеву, него подела БиХ и прављење филџан државе и владавине пет фамилија.

„Изетбеговића питамо и шта је са цепањем СДА и да ли упорним лажима на рачун Радончића жели да сакрије свој неминовни одлазак са чела странке?“, пита Радончићева странка.

СББ тражи од Изетбеговића да иступи из Муслиманског братства, јер то није била идеја за коју су гинули Бошњаци, а то чланство, истичу, наноси екстремне штете Босни и Херцеговини.

Везе са Муслиманским братством

Друштво муслиманске браће (чешће коришћени назив је Муслиманско братство) је исламистички покрет распрострањен широм света, који је подучио многе политичке и религијске организације на Блиском Истоку.

Иако често посматране као огранци глобалног Братства, оне су структурално подељене, премда повезане заједничком идеологијом политичног Ислама и добром међусобном сарадњом.

„Зашто Изетбеговић још избегава да жртвама геноцида упути извињење због историјског лагања у Већници, када је некомпетентном тужбом помогао да историјска љага са лица агресора на БиХ буде мања“, пита СББ у саопштењу.

СББ сматра да, како наводе, Изетбеговић, већ 20 година, води политику поделе БиХ на три дела и да је управо он у најтешњем дослуху са Додиком и Човићем.

„То потврђују договори из кафане ‘Барка’ са Додиком и гласање у Парламенту ФБиХ од прије петнаестак дана, када су Човић и ХДЗ спречили смену његове супруге Себије са места директорке Клиничког центра Универзитета у Сарајеву“, наводе у СББ-у.
Поручују и да бошњачки ветерани нису своје животе у последњем рату давали за „брачни пар Чаушеску“, који се више не може скривати под кишобран покојног Алије Изетбеговића.

СББ тврди да ће што пре њих двоје (Изетбеговић и супруга) абдицира са вишедеценијског беговског трона, то грађанима БиХ и региона бити боље и лакше.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here