РАДОВАН KАРАЏИЋ ОСУЂЕН НА ДОЖИВОТНУ КАЗНУ ЗАТВОРА!

Поделите:

Првостепеном пресудом, Kараџић је ослобођен по једној тачки оптужнице – за геноцид над несрпским становништвом у седам општина у БиХ, али је осуђен по осталих 10 тачака, међу којима је и за геноцид у Сребреници.

15:00 – ДОЖИВОТНА РОБИЈА ЗА РАДОВАНА KАРАЏИЋА! Жалбено изрекло најсуровију казну!

14:56 – Kазна од 40 година није адекватна за злочине Kараџића, каже жалбено веће.

“Претресно веће је погрешило када је изрекло казну од 40 година”.

14:55 – Одбијена је Kараџићева жалба на дужину казне.

14.48 – Није крив за геноцид у седам БиХ општина

Жалбено веће, уз изузето мишљење судије Ден Праде, става је да тужиоци нису показали да је донесена грешка при закључку да Kараџић није крив за геноцид 1992 у седам БиХ општина.

14:47 – Одбијен жалбени основ тужилаштва

Говорећи о првој тачки жалбе тужилаштва, да су убиства и други насилни злочини били део удруженог злочиначког подухвата да се уклоне Бошњаци и Хрвати с територије Републике Српске, судија је рекао да тужиоци нису доказали да је првостепено Веће погрешило када је ослободило Kараџића за ове злочине.

14:46 – Судија о узимању припадника УНПРОФОРа за таоце 1995. године: Првостепено Веће ослањало се на претње припадницима УН који су били заробљени.

“Kараџиц́ није успео да докаже да је особље УН-а законито приведено” – закључак је другостепеног већа.

14:45 – Одбијена још два жалбена навода везана за Сребреницу

14:42 – Kараџићеви наводи да је он одговоран за то само зато што је председник су неуверљиви

14:37 – Веће је утврдило да је Kараџић знао за убиства у јулу 1995, након пада Сребренице.

14:35 – Жалбено веће је потврдило да нема грешака у случају Сребренице говорећи о Kараџићевој наредби да се заробљени одведу на “неко друго место”. Судија је навео да је оптужени био у контакту са људима на терену који су убијали.

14:32 – Жалбено веће није нашло грешке у резоновању првостепених судија у вези с прогоном муслимана с подручја Сребренице.

Вец́е до сада одбацило све жалбене наводе Kараџиц́а за “нападе” на Сарајево и Сребреницу.

14:31 – Јонсен је рекао да Kараџић није показао да је Првостепено веће погрешило када се ослонило на Директиву 7, коју је Kараџић потписао и у којој је наредио да се створе “неподношљиви услови без наде за даљи опстанак”.

14:28 Судија прелази на делове оптужнице које се тичу злочина у Сребреници.

14:27 – Kараџићева одбрана није доказала да је направљена грешка када је окривљен за масакр у Сарајеву, на Маркалама – казао је судија.

Исто важи и за “терорисање становника Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем током вишегодишње опсаде главног града БиХ”.

14:25 – Kараџић мирно прати суђење и излагање председавајућег Већа.

14:14 – “Одбрана није успела да докаже да је веће донело погрешне закључке у пресуди у којој је осуђен за злочине у 20 босанских места” – стоји у пресуди.

14.05 – Председавајући жалбеног већа Ван Јонсен чита наводе из жалби Тужилаштва и одбране.

14.00 – Почело изрицање пресуде Радовану Kараџићу.

13.59 – Две особе су нападнуте испред Хашког трибунала због српских обележја од стране присутних муслиманских удружења.

13:56 – На заштитној огради испред суда представници бошњачких удружења поставили су транспарент на којем пише “Радован Kараџић – геноцид, Адолф Хитлер – Холокауст”. Иако је полиција инсистирала на уклањању транспарента, представнице Удружења “Мајке Сребренице” су то одбиле да ураде, јавља РТРС.

13:55 – Kако преноси РТРС, објављен је и идентитет мушкарца који је напао човека са српском заставом. У питању је Нихад Аличковић, вођа “антидејтонске листе”, који је и раније правио инциденте у РС.

13.22 – Пред судом у Хагу догодио се инцидент, када је испред зграде суда дошао мушкарац са српском заставом. Њега су, највероватније због заставе, присутне присталице бошњачких удружења варбално вређале и уз повике присилиле да напусти тај простор, преноси РТРС.

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу (наследник Хашког трибунала за ратне злочине) изрећи ће данас после 14 часова, након три године жалбеног поступка, другостепену пресуду првом председнику Републике Српске Радовану Kараџићу.

Kараџића је у марту 2016. године судско веће Хашког трибунала осудило на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Жалбено веће Механизма сада може ту пресуду да потврди или да је преиначи, било у погледу утврђених чињеница, било у погледу врсте и висине казне. Такође може да је укине и наложи да му се суђење понови.

Првостепеном пресудом, Kараџић је ослобођен по једној тачки оптужнице – за геноцид над несрпским становништвом у седам општина у БиХ, али је осуђен по осталих 10 тачака, међу којима је и за геноцид у Сребреници.

Kараџић је након вишегодишњег скривања, ухапшен у Београду 21. јула 2008. године, а девет дана касније изручен је Хагу и смештен у притворску јединицу Трибунала у Схевенингену, из које никада није пуштен на привремену слободу.

Док је за њим била на снази потерница Хашког трибунала, он се у Србији крио под идентитетом доктора алтернативне медицине Драгана Дабића.
Суђење му је почело у октобру 2009. године, а окончано је првостепеном пресудом у марту 2016.

На ту одлуку жалио је и Kараџић са својим правним тимом, а жалико се и тужилаштво Хашког трибунала.

Kараџић се пред судом формално бранио сам уз помоћ стручњака из свог правног тима

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here