RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA!

Podelite:

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice – za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

15:00 – DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RADOVANA KARADŽIĆA! Žalbeno izreklo najsuroviju kaznu!

14:56 – Kazna od 40 godina nije adekvatna za zločine Karadžića, kaže žalbeno veće.

“Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina”.

14:55 – Odbijena je Karadžićeva žalba na dužinu kazne.

14.48 – Nije kriv za genocid u sedam BiH opština

Žalbeno veće, uz izuzeto mišljenje sudije Den Prade, stava je da tužioci nisu pokazali da je donesena greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992 u sedam BiH opština.

14:47 – Odbijen žalbeni osnov tužilaštva

Govoreći o prvoj tački žalbe tužilaštva, da su ubistva i drugi nasilni zločini bili deo udruženog zločinačkog poduhvata da se uklone Bošnjaci i Hrvati s teritorije Republike Srpske, sudija je rekao da tužioci nisu dokazali da je prvostepeno Veće pogrešilo kada je oslobodilo Karadžića za ove zločine.

14:46 – Sudija o uzimanju pripadnika UNPROFORa za taoce 1995. godine: Prvostepeno Veće oslanjalo se na pretnje pripadnicima UN koji su bili zarobljeni.

“Karadžić nije uspeo da dokaže da je osoblje UN-a zakonito privedeno” – zaključak je drugostepenog veća.

14:45 – Odbijena još dva žalbena navoda vezana za Srebrenicu

14:42 – Karadžićevi navodi da je on odgovoran za to samo zato što je predsednik su neuverljivi

14:37 – Veće je utvrdilo da je Karadžić znao za ubistva u julu 1995, nakon pada Srebrenice.

14:35 – Žalbeno veće je potvrdilo da nema grešaka u slučaju Srebrenice govoreći o Karadžićevoj naredbi da se zarobljeni odvedu na “neko drugo mesto”. Sudija je naveo da je optuženi bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

14:32 – Žalbeno veće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom muslimana s područja Srebrenice.

Veće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića za “napade” na Sarajevo i Srebrenicu.

14:31 – Jonsen je rekao da Karadžić nije pokazao da je Prvostepeno veće pogrešilo kada se oslonilo na Direktivu 7, koju je Karadžić potpisao i u kojoj je naredio da se stvore “nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak”.

14:28 Sudija prelazi na delove optužnice koje se tiču zločina u Srebrenici.

14:27 – Karadžićeva odbrana nije dokazala da je napravljena greška kada je okrivljen za masakr u Sarajevu, na Markalama – kazao je sudija.

Isto važi i za “terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH”.

14:25 – Karadžić mirno prati suđenje i izlaganje predsedavajućeg Veća.

14:14 – “Odbrana nije uspela da dokaže da je veće donelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuđen za zločine u 20 bosanskih mesta” – stoji u presudi.

14.05 – Predsedavajući žalbenog veća Van Jonsen čita navode iz žalbi Tužilaštva i odbrane.

14.00 – Počelo izricanje presude Radovanu Karadžiću.

13.59 – Dve osobe su napadnute ispred Haškog tribunala zbog srpskih obeležja od strane prisutnih muslimanskih udruženja.

13:56 – Na zaštitnoj ogradi ispred suda predstavnici bošnjačkih udruženja postavili su transparent na kojem piše “Radovan Karadžić – genocid, Adolf Hitler – Holokaust”. Iako je policija insistirala na uklanjanju transparenta, predstavnice Udruženja “Majke Srebrenice” su to odbile da urade, javlja RTRS.

13:55 – Kako prenosi RTRS, objavljen je i identitet muškarca koji je napao čoveka sa srpskom zastavom. U pitanju je Nihad Aličković, vođa “antidejtonske liste”, koji je i ranije pravio incidente u RS.

13.22 – Pred sudom u Hagu dogodio se incident, kada je ispred zgrade suda došao muškarac sa srpskom zastavom. Njega su, najverovatnije zbog zastave, prisutne pristalice bošnjačkih udruženja varbalno vređale i uz povike prisilile da napusti taj prostor, prenosi RTRS.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala za ratne zločine) izreći će danas posle 14 časova, nakon tri godine žalbenog postupka, drugostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Karadžića je u martu 2016. godine sudsko veće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeno veće Mehanizma sada može tu presudu da potvrdi ili da je preinači, bilo u pogledu utvrđenih činjenica, bilo u pogledu vrste i visine kazne. Takođe može da je ukine i naloži da mu se suđenje ponovi.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice – za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

Karadžić je nakon višegodišnjeg skrivanja, uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, a devet dana kasnije izručen je Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, iz koje nikada nije pušten na privremenu slobodu.

Dok je za njim bila na snazi poternica Haškog tribunala, on se u Srbiji krio pod identitetom doktora alternativne medicine Dragana Dabića.
Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a okončano je prvostepenom presudom u martu 2016.

Na tu odluku žalio je i Karadžić sa svojim pravnim timom, a žaliko se i tužilaštvo Haškog tribunala.

Karadžić se pred sudom formalno branio sam uz pomoć stručnjaka iz svog pravnog tima

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here