Радун: Ђилас направио маркетиншки пројекат да би се ушлихтао националним и демократским гласачима

Поделите:

На рачун Савеза за Србију уследиле су критике да је у питању десничарски савез у чијем је средишту “корумпирани национализам”, “фотеља савез” и “златиборки купус савез”
Савезу за Србију, чији оснивачи су бивши градоначелник Београда и бивши председник Демократске странке Драган Ђилас, ДС – Зорана Лутовца, Народна странка – Вука Јеремића, Левица Србије – Борка Стефановића, Покрет за преокрет – Јанка Веселиновића, Здрава Србија – Милана Стаматовића, Синдикат Слога – Жељка Веселиновића, придружио се покрет Двери – Бошка Обрадовића, после чега су објавили стратешке правце деловања кроз 30 тачака и тако ушли у финалну фазу формирања

Одмах потом уследиле су критике да је у питању десничарски савез у чијем је средишту “корумпирани национализам”, “фотеља савез” коме је једино битно лични интерес, богаћење и отежавање ситуације Александру Вучићу, “златиборски купус савез” зачињен политички супротним идејама, те “превише опширан савез” са обиљем непотребних детаља.

Писац и потпредседник Странке правде и помирења Ненад Прокић указује на то да се из окупљања опозиције може видети да је од 2000. до сада политички живот у Србији назадовао.

– Неко је назвао овај покушај окупљања златиборски купус, и то је кулинарски термин који добро одражава на шта личи ово најновије произвољно набацивање политичких идеја. Замагљивање је циљ тог неискреног мотања, које се назива „разговори и сусрети“. И какви уопште могу да буду ти разговори и сусрети кад свака од страна разговара другим језиком? Чак ни ДОС није имао толико напабирчених левичарско-десничарских становишта, што значи да је политички живот у Србији од тада само назадовао – навео је он за лист “Данас”.

Kако је додао, већина тих људи се међусобно не подноси, и то ће пре или касније избити на видело.

– Велике су шансе да ће сукоби избити одмах и то, парадоксално, управо због онога што све њих повезује, а то је корумпирани национализам – који је наравно такође шатро и који је главни кривац за све велике недаће овог друштва – сматра он.

Томе у прилог иде и фото-робот потенцијалног гласача ове коалиције: русофил који хоће у ЕУ, о најважнијем националном питању не жели да чује глас народа, већ да сам донесе одлуку, залаже се за социјална права обесправљених, а као власник крупног капитала се обогатио на грбачи истих.

Јер како другачије објаснити и сабрати програме странака, које су ушле у Савез за Србију. Од деснице отелотворене у лику Стаматовића и Обрадовића, преко центристичке странке Вука Јеремића, до ДС и Левице Борка Стефановића, зачињене Синдикатом “Слога”.

Осим три главне тачке из програмске платформе, међу којима су противљење референдуму за решење питања Kосова, добијање столице у Уједињеним нацијама и стварање услова за фер и поштене изборе, спочитава им се политика повратка тврдом националнистичком ставу, који више приличи Шешељевим радикалима, јер се залажу за инсистирање на статусу кво по питању Kосова, а самим тим и удаљавање од европске перспективе.

Политички аналитичар Бранко Радун за Телеграф.рс каже да је у питању коалиција која тешко да може да буде успешна, с обзиром на број идеолошки различитих партија и одсуство појединаца који обећавају наду и промену.

– ДОС је имао новог, јаког лидера насупрот Милошевића, који није био корумпиран и обећавао је боље сутра. Ово сада је тешко замисливо. Ђилас је, као маркетинг зналац, направио маркетиншки пројекат тако да гађа демократске гласаче, националне гласаче и неопредељене гласаче. Прати јавно мњење и иде им низ длаку, тако да се определио за хоће Kосово, неће Европу и ријалити – објаснио је Радун.

Да није све прошло баш свечарски у формирању Савеза за Србију и да постоји отпор у странака оснивачима, показује ситуација у Дверима, које представљају готово крајњу десницу на српском политичком полу.

Члан Председништва Двери и посланик у Скупштини Србије Срђан Ного изјавио је да је на седници Главног одбора странке био против тога да Двери буду један од оснивача Савеза за Србију, као и посланик Иван Kостић, који је на друштвеној мрежи Фејсбук написао да је таква одлука лоша и да “нема поверења у људе који су у протеклом периоду уништили Србију”.

– И (Александар) Вучић и Демократска странка и (Драган) Ђилас и (Вук) Јеремић и (Борко) Стефановић за мене су исти, и са њима Србија нема будућност – написао је Kостић.

Поделите:

4 Коментари

 1. Ђилас је на градским изборима добио 20%. не знам је ли то намештаљка, или стварно толико људи гласа за њега. А то су отприлике исти они који су демонстрирали против сече платана, питали за фантомске куповине трамваја, баснословну и свемирски глупу изградњу моста преко Аде, реконструкцију Булевара и Немањине. На све то добили су батине од комуналне полиције, ако би их ухватили без Бус-плуса.

  И гласати за њега, као мање зло, може неко: кога су убедили да је урбан и да је фенси, док су Вучић и камарила љаксани. Накнадно се увек испостави да су сав урбани Београд, Ниш и Нови Сад били на сиси претходне власти, ма колико она била љаксанска и комуњарска.

 2. Radune,

  Od kad je Vucic dosao na vlast NI JEDNU kriticku REC, a time i NI JEDAN TEKST nisi napisao. Mani se Djilasa i Obradovica bre. To izgleda kao kad plasljiv telohranitelj udara nogama protivnika koji je vec na zemlji. I to u prisustvu sefa i ostalih kolega, koje su grdosije, pa se mali slihta da pokaze lojalnost. Kakav bre Djilas, o cemu pricas covece? Argeta pasteta kosta 175 dinara, znaci da Srbin radi za 150 pasteta mesecno. Da ne pominjemo paranormalne izjave o Kosovu i paranormalni Briselski nesporazum kojim je dato sve Siptarima. Presnai da se slihtas radi malo mrvica koje kupis!!!

  • Sribija prisustvuje najvecoj medijskoj fatamorgani u novijoj istoriji! Vodi ju covek koji je konvertirao najvise od svih politicara u istoj toj istoriji, covek sposoban da putem medija predstavi najvece poraze i promasaje kao neke uspehe.

 3. Komentari na tekst iz Novosti: Vučić: Bez sveta nema rešenja za Kosmet

  Najvecem debilu je jasno da su pisci komentara partijska vojska Vucica. Pisani su kao parole za vreme Titet.

  prellee 01. avgust 2018. 11:03 #5282487

  Da,treba se razgraničiti SA NJIMA.Oni su u expanziji i traže prostor. Uzeti treba dio Kosova, to je realno i prihvatljivo,odnosno koliko razum dozvoljava u današnjem vremenu i preuzeti odgovornost za svoju odluku.Nadati se da će oni razumni shvatiti i dati Predsjedniku za pravo.Srbija je demontirana od sankcija,ratova a sad i zavrtanjem ruke oko Kosova i ulaska u EU.Drago mi je da UK nazvao pravim imenom, neprijateljima.UK ovdje stvara najviše zbrke, a Nejmačka je zaposjela Istočnu Evropu.
  Ocenite Preporučujem 166 Ne preporučujem 48
  Odgovorite na komentar
  mara 01. avgust 2018. 10:58 #5282475

  Predsednik bar radi nešto za svoj narod i svoju zemlju! Podrška!
  Ocenite Preporučujem 195 Ne preporučujem 68
  Odgovorite na komentar
  Molac 01. avgust 2018. 10:33 #5282432

  Ne treba da ga pokadjaju pogrdni nazivi , jer za takve ljude nista nije sveto i nikada nece razumeti njegovu borbu za narod.
  Ocenite Preporučujem 164 Ne preporučujem 44
  Odgovorite na komentar
  Дуда 01. avgust 2018. 10:27 #5282425

  Морамо да наставимо да се боримо свим расположивим средствима.неће бити лако , али имам потпуно поверење у председника Србије.
  Ocenite Preporučujem 225 Ne preporučujem 52
  Odgovorite na komentar
  Славко 01. avgust 2018. 10:26 #5282424

  Морамо да постигнемо компромис и покушамо да извучемо што више за српки народ.
  Ocenite Preporučujem 213 Ne preporučujem 52
  Odgovorite na komentar
  Dragana 01. avgust 2018. 10:25 #5282422

  Jasno je da nam Albanci nisu jedini problem, vec i Zapadne zemlje koje ih podrzavaju, zato smo se i okrenuli saradnji sa Rusijom i Kinom.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here