Радун: Ердоган је променио ставове oко Албанаца и Србија је за њега врло битна

Поделите:

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган нимало случајно и у договору са Владимиром Путином искористио је посету Београду да пошаље јасну поруку Западу. Промовишући нови распоред снага у Европи и стварање једне нове осовине на линији Москва-Анкара, Ердоган је, после Путина, потврдио подршку и Србији како би одолела притисцима Вашингтона и Брисела.

Руско-турска стратегија, према оцени саговорника Српског телеграфа, подразумева четири сегмента: политички, економски, енергетски и војни, а да смо на прагу нове ере српско-турских односа, најавио је и сам Ердоган одмах по повратку у Турску, где је у директном обраћању нацији хвалио Србију.

– Односи између две земље никада нису били бољи и сигуран сам да ће то некоме засметати. Европа Србију види као задња врата и не свиђа им се моја посета, али не може тако. То што је дошао председник Србије са министрима да нас дочека избрисало је све лоше успомене између нас – поручио је Ердоган, док је током целог његовог говора на екрану писало Турска-Србија.

Аналитичар Бранко Радун оцењује да је ово велики искорак јер су Турска и Ердоган до пре неколико година водили антисрпску политику.

– Ердоган је први био за проглашење независности Kосова и давао је отворену подршку Бошњацима. Тај став је сада битно другачији и та промена значи да је Србија за Турску изузетно важна – закључује Радун.

Република

Поделите:

2 Коментари

    • Treba poštovati Turke i respektovati kao silu ali ne treba se graničiti sa njima jer oni su ipak dakleko i tamo neka ostanu! Kosovo ne može da se deli ni sa Albanijom jer je ono srbsko! Treba tražiti načana da se vrati Srbiji ali bez šiptara!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here