Раковић: Конвертитски режим би да угуши српски идентитет Црне Горе

Поделите:

Није било неочекивано да они који се баве српским питањем у цјелини, па тако и у Црној Гори, а живе у Србији, дођу такође под удар једне такве сегрегационистичке власти

Историчар Александар Раковић потврдио је да су црногорске власти забраниле улазак на територију Црне Горе њему, као и академику Матији Бећковићу, историчару Чедомиру Антићу и професору Правног факултета из Косовске Митровице Дејану Мировићу.

Он је истакао да је листа непожељних особа из Србије, којима се забрањује улаз у Црну Гору, већ стигла у граничну полицију Црне Горе.

Забрана уласка уведена је да би нам се онемогућило да говоримо на академијама поводом 100 година уједињења Србије и Црне Горе, односно српског уједињења 1918. године, навео је Раковић.

Према његовим ријечима, овај потез црногорских власти представља гушење слободе говора, академске и научне мисли од власти у Подгорици.

Раковић је нагласио да се овоме није зачудио, наводећи како, имајући у виду „репресију која се одвија над Србима у Црној Гори“, није било неочекивано да они који се баве српским питањем у цјелини, па тако и у Црној Гори, а живе у Србији, дођу такође под удар једне такве сегрегационистичке власти.

Има ту и наших пропуста као струке – говорим о историографији, етнологији, социологији, јер се током претходних деценија наше струке нијесу бавиле конвертитским идентитетима и зато нијесу нашле одговор, како треба да се одговори на изазове које пружа режим у намјери да заштити свој нови идентитет, а угуши стари, српски идентитет Црне Горе, рекао је Раковић.

Он је напоменуо да је исти пропуст направљен и у психијатрији и психологији, објаснивши да припадници актуелне црногорске власти „да би оправдали то што су сами отишли у другу крајности и одрекли се властитог српског идентитета, са подсвјесном грижом савјести иду на то да до краја угуше српски идентитет народа Црне Горе“.

Раковић је оцијенио да кривице за такав однос према српским научницима и академицима има и у политичкој коректности Срба.

Изразивши бојазан да би српски народ Црне Горе могао да прође као српски народ у Хрватској, Раковић је рекао да би Србија заједно са Републиком Српском и Србима у Црној Гори требало да ради на дефинисању српског националног интереса у Црној Гори.

Раковић је истакао да га не интересује колико ће трајати забрана и најавио да ће своју идућу књигу промовисати у Црној Гори преко скајпа, а тако ће учествовати и на скуповима.

Пошто су ријешили да забране научну, стручну, академску и културну мисао, ми ћемо им омогућити да у томе не успију. Пружићемо отпор академског типа – једноставно ћемо показати да смо од њих паметнији и образованији, јер они да имају аргументе да се суоче са нашим аргументима, они не би ово правили, поручио је да Раковић.

Одлуку власт у Црној Гори о забрани уласка за више српских интелектуалаца први је објавио портал ИН4С.

 

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here