Раковић: Монтенегрини ће увек бити и остати само анти-Срби

Поделите:

Срби у Црној Гори изложени су сегрегацији коју спроводе црногорски србофоби отпали од нашег етничког ткива. Нико пред тим више не би смио да затвара очи, казао је историчар др Александар Раковић из Института за новију историју Србије.

Он се однедавно нашао на црногорској „црној листи“ непожељних, заједно са још тројицом српских интелектуалаца.

Раковић је дао интервју ревији Православље, који је објављен на четири стране и с постером.

Ко Вас је и зашто прогласио непожељним на територији Црне Горе?

-Одлуку о томе да се четворици српских интелектуалаца, међу којим сам и ја, забрани улаз у Црну Гору донијела је црногорска влада. Сепаратистичком режиму у Подгорици, на челу са Милом Ђукановићем и Душком Марковићем, смета да се говори истина о српском идентитету Црногораца и њиховој изричитој жељи да 1918. ступе у јединствену српску и југословенску државу. Посебно је то актуелно сада када обиљежавамо сто година српског ослобођења и уједињења што код црногорских сепаратиста доводи до подсвјесног узнемирења савјести. Наиме, садашњу квазиелиту нације црногорских сепаратиста гризе савјест због тога што су се одрекли српства и по сваку цијену траже оправдање за свој лични чин издаје сопствених предака који су се као Срби борили за српско уједињење. Пошто тамошњи режим чини све да загорча живот Србима у Црној Гори, било је очекивано да исти такав репресивни апарат, конвертитског карактера, донесе одлуку да забрани улаз српским држављанима који се у Србији највише труде да укажу на кршење права српском народу у данашњој Црној Гори (боље рећи Монтенегру) и који у Србији највише одржавају свијест о истини да је Црна Гора историјска држава српског народа.

Информацију о забрани уласка у Црну Гору четворици српских интелектуалаца први је пренио подгорички портал ИН4С. Ова одлука Владе Црне Горе је даље преношена тајновито, у форми говоркања, привлачећи све већу пажњу медија и српске јавности, која се тргла из своје учмале позиције и коначно се озбиљно заинтересовала за питање права српског народа у Црној Гори.

-Уколико је нешто добро када је ријеч о овој забрани улаза у Црну Гору јесте да је јавност у Србији скоро једногласно стала у заштиту наших права да се слободно крећемо и говоримо. Дакле, власт и опозиција, десница и левица, српски родољуби и „другосрбијанци“, сви су проговорили истим гласом. Данас је српској јавности јасно да су Срби у Црној Гори изложени сегрегацији коју спроводе црногорски србофоби отпали од нашег етничког ткива. Нико пред тим више не би смио да затвара очи. Не би требало да оклијевамо да на највишем нивоу дефинишемо шта је наш национални интерес у Црној Гори.

rakovic pravoslavlje
Др Александар Раковић, интервју за „Православље“

Ако држава Црна Гора овом забраном штити своје интересе, свој уставноправни поредак, какву емоцију код Вас све то побуђује?

-Поносам сам на то што ме је репресивни режим црногорских сепаратиста ставио на листу забране улаза у Црну Гору. Обогатили су моју научну биографију. Показали су слабост која свједочи да су свјесни неуспјеха пројекта стварања нације црногорских сепаратиста, на србофобним основама, са ослонцем на правашко-франковачку идеологију коју оличавају Анте Старчевић и Секула Дрљевић. Нажалост, режимска Црна Гора данас је творевина налик Независној Држави Хрватској у повоју.

Чињеница је да Влада Црне Горе није званично још увијек нигдје образложила одлуку о овој забрани. Да ли је то покушај да се створи осећање страха и непријатности, као и избегавање евентуалног утужења и позивања на одговорност пред институцијама као што је Европски суд за људска права јер иде у прилог евентуалном наводу о нелегитимности и нелегалности овакве одлуке? 

-Не могу да тумачим намјере ирационалног апарата црногорских сепаратиста који своје одлуке доноси да би изнова и изнова свој конвертитски идентитет градио на негацији српства. Јасно је само да је списак био тајни и да су мени лично спремали задржавање и депортацију када слетим на тиватски аеродром. Хтели су да ме ухвате у клопку у складу са њиховим оскудним карактеролошким особинама.

Да ли је овај потез, овај административно управни акт једног од црногорских министарстава ипак могао да се предвиди?

-Апсолутно јесте. То је било очито чим су се гласине о списку забрањених за улаз у Црну Гору појавиле у медијима под контролом озлоглашене Агенције за националну безбедност.

Има ли ичег што, после свијега, може да Вас изненади?

-Од режима црногорских сепаратиста би ме изненадили само истина и доброта.

Како је све ово утицало на Вашу породицу, најближе пријатеље и сараднике?

-Моја породица, моја супруга, ћерка и син, такође неће ићи у Црну Гору како бисмо избјегли ситуацију да им структуре режима црногорских сепаратиста нанесу неко зло. С друге стране, породица, пријатељи и сарадници су поносни на то што сам на листи четири српска интелектуалца којима је забрањен улаз у Црну Гору.

rakovic pravoslavlje
Интервју Раковића у часопису „Православље“

Ова забрана ће свакако бити на снази док трају дани обележавања стогодишњице ослобођења Црне Горе у Првом светском рату и њеног уједињења са Србијом. У саопштењу за јавност Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, истиче се да је ово „атавистичка појава која компромитује цело друштво и то у предвечерју 100-годишњице европске слободе“.

-Понављам, чини ми се да је најпре ријеч о грижи савести, присутној код црногорских сепаратиста, јер су издали српство и идентитет својих предака. То је узрок свих њихових фрустрација, компромитација, фалсификата и агресије. Колико год да се труде никада се психолошки неће растеретити конвертитског бремена. Увијек ће бити и остати само анти-Срби.

Ако сте онемогућени да присутвујете и учествујете на овој прослави да ли то представља и својеврсно кршење слободе говора?

-Представља кршење слободе кретања и слободе говора. Али, као што сте видели, свакако сам говорио на прослави сто година ослобођења и уједињења у Будви, у српској Боки, на српском мору које су тако крстили књаз Данило и краљ Никола, господари Црне Горе и Брда из светородне лозе Петровић Његош.

Шта предвиђате – шта ће се даље дешавати?

-Не предвиђам ништа добро. Нажалост.

Каква ће то онда бити обнова црногорске државности? Може ли уопште бити ријечи да се темељи на времену лозе Петровића? Има ли ту икаквог континуитета или се упорно инсистира са највиших инстанци да се отклони свака права веза са старом Црном Гором?

-Држава која се отцијепила 2006. је новопечена Црна Гора која нема никакве везе са Црном Гором којом је до 1918. владала династија Петровић Његош. Ниједан критеријум, елемент ни симбол државности није исти. Стога су то двије државне творевине које се само исто зову. Парадоксално, али је тако. Државност Црне Горе до 1918. је српска државност, а државност Црне Горе од 2006. је негација те српске државности.

Области Ваших интересовања се крећу у широком спектру – од историје рокенрола и популарне културе, преко међународних и међуетничких до међуверских односа. Бавили сте и развојем и применом српске ћирилице у дигиталним технологијама. Којој области интересовања ћете посветити своју пажњу у блиској будућности?

-Када за који мејсец приведем крају своју нову књигу Како замрзети себе: црногорски сепаратизам, конвертитски идентитет и антидржава, вратићу се рокенролу. Написао сам скоро половину књиге о југословенском рокенролу и социјалистичком друштву од 1969. до 1980. што је наставак моје претходне књиге о тој теми Рокенрол у Југославији 1956-1968. Изазов социјалистичком друштву (Београд: Архипелаг, 2011). Потребно ми је, наравно, да се после тешке теме о црногорском сепаратизму одморим уз лагоднију тему и добру музику.

Једна од Ваших осам књига  је Историја, вера, политика (2016), а састоји се од текстова које сте објављивали током трогодишњег периода у нашем часопису.  Бавили сте се актуелним темама српске и опште историје и политике, које су увек повезане са верском тематиком. Какви су ваши даљи циљеви и планови? Да ли ћете евентуално наставити да објављујете своје текстове поново у нашем часопису?

-Обећавам да ћу наставити да пишем за Православље чим приведем крају књигу о црногорском сепаратизму. Многи текстови из Православља који нијесу ушли у претходну књигу и нови када их напишем биће објављени као књига под насловом Историја, вјера, политика 2.

IN4S

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here