Раковић: СПЦ уз Московску патријаршију јер поштује канонски поредак

Поделите:

Историчар Института за новију историју Србије Александар Раковић указује да је, тиме што поштује поредак, Српска православна црквана страни Московске патријаршије у актуелном спору са Цариградском патријаршијом.

Под окриљем Московске патријаршије је украјинска православна црква, са статусом аутономне локалне цркве, канонски признате од свих других Патријаршија.

Отклон од Москве, међутим, не тражи она већ остале непризнате, расколничке цркве у Украјини. Уз противљење руске, а подршку цариградске патријаршије, али и Запада.

Стејт департмент је у саопштењу навео да „Сједињене Државе поштују способност украјинских православних верских лидера и верника да се боре за аутокефалност у складу са својим веровањима“.

Раковић истиче да је ријеч о једном „пар екселанс политичком питању“.

Уколико цариградски патријарх буде ишао до краја биће, погођени милиони вјерника јер је Украјина велика држава. Московска патријаршија има највећи број вјерника, али ће и они бити погођени овим поступцима јер ће та расколничка јерархија положити право на имовину Московске патријаршије и онда може да дође до нежељених инцидената„, упозорава Раковић.

То би, упозорава, могло да се одрази и на друге цркве са сличним претензијама.

У конкретном случају Српске православне цркве имали смо примјер да је македонска црква у расколу затражила од Бугарске православне цркве да јој буде мајка црква. То је потпуно противканонски, нема везе са истином али ако дође до нарушавања канонског поретка у Украјини онда би Бугарска православна црква могла да се упусти у истовјетно или веома слично нарушавање канонског поретка у Македонији„, објашњава Раковић.

Отуда је пажња православног свијета ових дана била упрта у Солун, гдје су се због обиљежавања вијека пробоја Солунског фронта, срели српски и васељенски патријарх. Да ли је поглавар СПЦ првом међу једнакима пренио ставове – то се још не зна.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here