Раковић: Време је да Амфилохије прекине компромисну политику са Миловим режимом

Поделите:

Протести у Црној Гори кулминација су оправданих фрустрација српског народа, чија права нису први пут на удару тамошње власти, оцењују саговорници Тањуга и указују да целовито решење може да се тражи само између званичне Подгорице и Српске православне Цркве, а не Митрополије црногорско приморске.

Историчар Александар Раковић сматра да протести у Црној Гори, који се, како каже, могу ””засводити”” српством као идејом – националном, верском и културном, јер у њима учествује српски народ и верници СПЦ, неће јењавати.

„Од власти много зависи како ће се протести даље одвијати””, рекао је Раковић за Тањуг.

Према његовим речима, једино Ђукановић може да утиче да се закон стави ван снаге, што би, сматра, за црногорског председника био политички пораз, а за присталице владајуће ДПС-а, мада многи од њих, како каже, већ протестују са српским народом, било велико разочарање.

””Ако би Уставни суд донео одлуку неповољну по црногорске сепаратисте, они би Ђукановоћу окренули леђа. Ово је ситуација у коју се он сам увалио, увукао све у Црној Гори, без обзира на националну припадност, и произвео кризу која може да ескалира до опасних размера””, оцењује историчар.

Упитан о карактеру протеста под вођством Митрополије, коју је црногорска влада похвалила за ””позитиван приступ, којим је допринела мирним окупљањима””, као и о спекулацијама о наводној наклоњености митрополита Амфилохија властима у Подгорици, Раковић каже да је митрополит у последњих двадесетак година, колико је “и на црквеној и политичкој сцени у Црној Гори”, покушавао да пронађе разне механизме којима би ””одобровољио Ђукановића””.

””Није их нашао, јер је то немогуће постићи са Ђукановићем. Митрополитови напори су били да пружи руку, али како год да је то чинио, та рука је била уједена, па нема потребе да то даље ради. Време је да стави тачку на пружање руке и на покушај постизања компромиса или кохабитације са радикалним режимом, који нема никакву другу намеру него да сатре српство у Црној Гори””, сматра Раковић.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here