Раковић: Запад по сваку цијену жели разбити добре односе СРПСKЕ ЦРKВЕ И ДРЖАВЕ

Поделите:

Историчар Александар Раковић оцијенио је да се на Западу Српска православна црква (СПЦ) перципира као најозбиљнији противник и да се по сваку цијену жели разбити склад српске државе и Цркве, али им до сада то није успјело.

– Није им успјело због сагласја српске државе и Цркве о кључним питањима. Има, наравно, дисхармоничних тонова и из Цркве и из државе. Међутим, чини ми се да то нема много везе са њиховим плановима – рекао је Раковић за Спутњик.

Он је истакао да су на кључним темама српска држава и Црква углавном остале на заштити националних интереса.

– Ако узмемо у обзир кризу унутар НАТО (са Турском) и то да ЕУ у октобру очекује прва сецесија у историји, рекло би се да вријеме ради за СПЦ… У ближој прошлости је било покушаја да стране обавјештајне службе убаце своје агенте унутар СПЦ, као чиновнички апарат, али су сви ти покушаји пресјечени – навео је Раковић.

Он је нагласио да Западу није прошао план да формирају “косовску православну цркву”, јер ако би жељели да направе апарат те цркве морали би да искористе Србе, што им није пошло за руком.

– Друга опција била би да искористе православне Албанце из Албаније, али у том случају је ријеч о Грцима или филохеленском становништву. Због тога је покушај формирања косовске православне цркве остао мртво слово на папиру – рекао је Раковић.

Kоментаришући оптужбе бившег команданта НАТО америчког генерала Бена Хоџиса против СПЦ за “проруски малигни утицај”, Раковић је рекао да се рукопис особа попут генерала Хоџиса види у покушају формирања Црногорске православне цркве (ЦПЦ).

– Расплет у Црној Гори очекује се до краја године – сматра Раковић.

Он указује да то што се један бивши генерал бави црквеним питањима показује велику нервозу на Западу.

– Хоџисова изјава је наставак изјаве другог НАТО генерала Kертиса Скапаротија, који је на саслушању у Сенату изјавио да су сви Срби на Балкану амерички противници – рекао је Раковић.

Према његовим ријечима, СПЦ је најсклонија интересима српског народа, а онда и интересима православне цивилизације у коју спадају и Москва и Цариград, који су тренутно у ривалству, али СПЦ није заузимала страну у том спору.

– То је, вјероватно, изнервирало планере НАТО, па и овог који је то рекао на Kосову и Метохији, јер претпостављам да су очекивали да ће СПЦ подржати цариградског патријарха (Вартоломеја) у врло спорном потезу давања аутокефалности кијевској цркви – сматра Раковић.

Он истиче да је СПЦ остала уз Московску патријаршију, не зато што је више воли од цариградске, већ што је канонско право на страни Москве. Он је рекао да то не значи да је СПЦ била склона да улази у пођеле у оквиру православне цивилизације, што су планери у НАТО очекивали.

– СПЦ је остала мост између Грка и Руса, она је и медитеранска и словенска истовремено. Планере НАТО јако нервира то што нису пронашли кључ како да наруше јерархију СПЦ – каже Раковић.

SRNA

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here