Рамбо Амадеус: Друштво је почело да поприма облик дигиталне анархије

Поделите:

Међу високим приматима, човек је високи примат, сисар… Можеш схватИт колико смо велики сисари по томе да су најпопуларније певачице оне које имају највеће сисе. Нешто нам из кичмене мождине јавља…Али то има везе са хардвером а не са софтвером. Певачица је хардверски популарна.

Овако у интервјуу за Балкан инфо прича Рамбо Амадеус.

Теме које Рамбо покреће су увек актуелне, па вам ми због тога доносимо размишљања овог свестраног и талентованог уметника… О изборима, алкохолизму, Америци, ријалитију…

“Ако би камером отишли у будућност оно што бисмо видели зависило би од тога ко је на власти у Америци и Русији. Можда бисмо видели ливаду а можда бисмо се дивили достигнућима човечанства. Али док будемо имали овакав облик демократије као сада, где свака будала има право гласа, ризикујемо да то буде ливада.”

О ПОСЛОВИЦАМА

“Ћутање је злато” су измислиле газде да не би слушали како им кењ.ју кметови који раде око њих. Он има нека друга посла а сад ођедном морају да кењ.ју око њега. А он неће да слуша то. И народна пословица је најбоља да би се то спровело.

О ГЛАСАЊУ

Напунио си 18 година, стекао си право да гласаш, терају се сви на изборе… А ко не гласа не може да овери здравствену књижицу. Јбг пријатељу не може… А на гласачком листићу имаш 3-4 питања, немаш од кога да препишеш и мораш их знати. Питања су рендом, онај ко је изашао са гласачког места не значи да ће овај следећи добити иста питања. Значи не може да му шапне.

ДИГИТАЛНА АНАРХИЈА

Медији служе да се праве хитови. Направиш хит и узмеш лову. Данас нарочито у информатичком добу где сваки човек има вајбер, ми између себе комуницирамо, медиј је престао да буде пирамидалан… Данас је медиј полицентричан. Имаш некога кога на Твитеру кога прати 3.000 људи… Друштво је почело да поприма облик онога што је Бакуњих говорио – поприма облик дигиталне анархије.
ГЛОБАЛНО СЕЛО

Појавом интернета и авиона свет је постао глобално село. Дивно је да сваки човек може да иде где жели. Некада да би ишао у САД си морао да проведеш три месеца на броду. Kад сиђеш с брода после тога не знаш где ти је глава где гузица. Данас – хопа, 8 сати ево те у Њујорку. Па само онај који је потпуно наиван не жели да оде да види неки други град.

Хомо сапиенс је ловац сакупљач био. У његовој доктирини је да се креће. Оног момента када је човек престао да се креће и када је од скупљача и ловца постао неко ко узгаја стоку, да има њиву – скратио му се животни век, здравље му се сјеб.ало, чим је добио вишак у пољорпивреди одмах се створила држава која му се навалила на врат. Ајде да видимо шта ти то имаш, ево ми ћемо да те чувамо да ти нико то не дира а узећемо ти пола.

О АЛKОХОЛУ

Алкохол, дуван… Мислим да је алкохол већи проблем од марихуане. Алкохол је велики проблем једног друштва. Американци су дуго времена имали прохибицију јер су били пијани ко мајке. Kод нас немаш домаћина који држи до себе а да нема свој казан ракије. Није казан случајно ту, него треба да се пије…

Алкохол је анксиолептик, сузбија ти страх… А човек који је у страху па се онда напије онда тај нагомилани страх избија као агресија. Та агресија не испољава се тако што он који је био у страху попије три ракије па оде да истанбура највећег силеџију у селу. Не, него он оде па измлати жену, дете… Опет се искали на неког ко је слабији.

ПРОТИВ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

Борба против насиља у породици подразумева мање ракије. Ракију треба продавати, извозити… Добијати за ракију девизе а онда са тим девизама купиш витрину, хаљину и штикле жени, одеш у биоскоп.

О АМЕРИЦИ

Америка је приватна држава. Њу је основало 5-6 приватника. Замисли ти, ја и Душан дођемо на неку територију на којој нигде ништа нема. Неко острвце од 500 квадрата. Поделимо по трећину. Е онда уведемо неке законе а први закон је да смо ми власници.

О РИЈАЛИТИЈУ

Ријалити има јасну намеру. Обичан мали радан човек који никоме није крив, који осећа незадовољство у животу због које се нашао а није ништа крив. Све радио поштено а чекове издао све, дужан је свуда… Тај човек кад гледа ријалити он каже – У ја и лепо живим, моје друштво је и нормално… Тако он размишља кад гледа ријалити. И онда се утеши.

О УЗОРИМА

Узори су били потребни кад асу људи били неписмени. Гледајте овог човека како је он леп, паметан, уздајте се у њега… А данас је једини узор новац. Њему се диве као Златном телету у време пре Мојсија. Узори су непотребни. Данас сваки узор и ауторитет смета слободни проток капитала.

Замисли сад неки ауторитет… Углавном је употребљен да ти каже – Ја сам максимално популаран купујте гаће ове и ове, популаран сам у три пи.ке материне и купујте патике ове и ове…

О ОТKАЗУ И ПРЕ ЗАПОСЛЕЊА

Ја сам и даље без шефа. У животу сам радио минус 20 минута. Добио сам отказ 20 минута пре него што сам био примљен. Дошао сам на састанак који је требало да почне у 7, у 7 и 30… Директор ме је питао зашто сам закаснио и то првог дана и то на разговор. Требало је да од 8 радим на рецепцији хотела.

– Мрзим да устајем рано а волим да остајем до касно, рекао сам му.

– Па како мислиш да радиш овде?

– Ја колико сам се распитао код вас у хотелу овде сви више воле јутарњу смену да би послеподне били слободни. Сви би умрли од среће овде када би ја рекао да ћу све време да радим послеподневну смену. Тако да имате један проблем мање.

– Још те нисам ни примио на посао а већ си почео да ми реорганизујеш посао?!

– Мени и кад највећа будала реши највећи проблем ја сам захвалан. Него ви мене нисте још примили… Али ја хоћу да прво знам колика је плата.

У то време је то било колико за 5 дана можеш да зарадиш да радиш физички на градилишту. И ја сам то откачио и отишао на градилиште.

курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here