Рамбо Амадеус: „Све досади после 30 година, сем власт“

Поделите:

Сматра да је злоупотреба демократије разлог због ког судбину људи на Балкану већ деценијама кроје националисти и због којег је глас разума на овим просторима увијек у мањини

Антоније Пушић, јавности познатији под псеудонимом Рамбо Амадеус, један је од најоригиналнијих и најконтроверзнијих умјетника у региону. Сатирични текстови донијели су му популарност, а због чињенице да се никада није либио отворено да изнесе своје мишљење и увијек био на страни правде и истине ужива поштовање широм региона.

Пред сарајевском публиком наступиће у петак, 14. јуна, на халоо Сарајево Бир Фестивалу.

„Ти пивски фестивали су мало незгодни за нас извођаче, јер морамо да уважимо домаћине и пробамо по једно од сваке врсте пива прије наступа. Онда некако и очекивања требају да буду флексибилна јер пиво буде добро, а ја поштујем народне обичаје и уважавам домаћине“, рекао је Рамбо у свом стилу на почетку разговора за Клиx.

Музичку каријеру почео је 1979. године у бенду Радиоактивни отпад из ког је прешао у ансамбл Еxодус с којим је 1984. године свирао на отварењу Олимпијских игара у Сарајеву. У годинама након тога стекао је велику популарност у цијелом региону и оправдао титулу „свјетски мега цар“.

Који год посао да радиш постане ти досадно послије 30 година, осим ако си на власти. Власт никад не досади, само је важно да пазиш ако си на власти да народу не досадиш. Важи и за мене, јер ипак носим титулу КИло Тзар па пазим да не досадим. Што сам старији публика ми дјелује све млађе. Рибе које су ми некад дјеловале ко тетке, сад су за мене пионирке„, рекао је.

Редован је гост Сарајева, који од других градова издваја – хумор, односно тежња да се у свакој ситуацији буде духовит и ћевапи.

„Можда једно с другим има везе, читао сам негдје да храна утиче на мисли па ја мислим да је то то“, појаснио је.

Међу ријеткима је који је увијек био на страни правде и истине и који се никада није либио да о свему говори „без длаке на језику“. Тако се и данас међу људима у БиХ препричава како је 1992. године прекинуо програм уживо на РТС-у како би се обратио нацији и поручио да неће забављати бирачко тијело док падају гранате на Дубровник и Тузлу.

„Већина људи је тада била против рата, само нису имали прилике да дођу на телевизију, а ови што су били сваки дан на телевизији нису ни смјели да говоре шта мисле. Одгојен сам у социјалистичком, интернационалном духу. Мој отац је био строг. Иако је умро прије четири године, и даље добро пазим да не погазим увјерења у којима ме васпитавао“, рекао је.

Једна од Рамбових легендарних изјава је да се прича о национализму сервира људима који имају плату 300 евра.

„Сиромаштво је погодно за сваку врсту манипулације, људи морају да пронађу кривца за свој лош живот, а власт им увијек упире прстом у неку другу нацију – да им је она крива. Чим почнеш добро да зарађујеш, није ти више нико крив. Ево ти наши по Европи – сви се друже, сви су раја – јер имају од чега да живе“, објаснио је.

Сматра да је злоупотреба демократије разлог због ког судбину људи на Балкану већ деценијама кроје националисти и због којег је глас разума на овим просторима увијек у мањини.

„Паметни неће да гласају, то властима одговара, јер онда лакше владају. Требало би увести обавезно гласање, врло брзо би се промијенила слика друштва – набоље“, рекао је.

Овај свестрани умјетник је у последње вријеме све ангажованији поборник заштите природе, а недавно је у Херцег Новом поринуо своју соларну једрилицу.

„Досадило ми је да само млатим празну сламу о екологији, марао сам да дам неки реалан примјер. Ево, добро сам претпоставио, добијање електричне енергије од сунца преко соларних панела напокон је постало јефтиње него од експлоатације фосилних горива у исте сврхе. То је велика побједа екологије, поносан сам што сам био бар малени шраф у том свјетском процесу„, рекао је Рамбо Амадеус на крају разговора за Кликс.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here