Рами у Скопљу забранили да прича албански!

Поделите:

Током панела на Самиту 100 пословних лидера који се одржава у Скопљу, премијер Албаније Еди Рама је своје излагање почео на албанском језику, па пошто је констатовао да нема превода, обраћање је наставио на енглеском језику.

Да ли сте данас били спречени да говорите на албанском језику? – било је једно од првих питања упућених Рами на прес конференцији која је одржана после панела, на шта је он одговорио одречно.

– Мислим да нисам био спречен да говорим албански. Тренутно говорим албански и нико ме не спречава – рекао је Рама.

Претходно је на панелу говорио о будућности региона у наредних десет година, оценивши да ЕУ до тада неће нестати, али ће се, верује, променити и то набоље у неком погледу јер је, каже, немогуће наставити овим путем.

– Мислим да ћемо почети преговоре. Бизарно је да се налазимо у ситуацији да неке земље преговарају, а друге не преговарају, али не постоји права објективност у целом процесу – рекао је Рама који сматра да је за ЕУ важно да регион буде део те породице.

Рама је прилично сигуран да ће земље региона бити део ЕУ за мање од десет година, јер је и за ЕУ важно да се “комплетира”.

– Ми смо Европљани. Можда немамо “У“, али имамо “Е“ – рекао је Рама, који је поручио и да регион не може да буде талац унутрашње европске политике, те да треба да се убрза процес преговора.

Рама је рекао да су ради брже реализације пројекта који су договорени у оквиру Берлинске иницијативе именовани национални координатори у кабинетима премијера, који би били покретачка сила да покрене владе да се адекватно понашају.

На панелу су поред Раме учествовали и премијери Македоније Зоран Заев, Црне Горе Душко Марковић, председник савета министара БИХ Денис Звиздић, а иако је био најављен није се појавио косовски премијер Рамуш Харадинај.

На Самиту 100 пословних лидера нису учествовали ни премијери Србије Ана Брнабић, Хрватске Андреј Пленковић и Словеније Миро Церар.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here