Home Инфо Расим Љајић: Косову столица свуда осим у УН

Расим Љајић: Косову столица свуда осим у УН

Поделите:

Лидер СДПС Расим Љајић изнео прве конкретне предлоге у оквиру дијалога о проблему КиМ. Не би било признавања, а заузврат тражимо финансијску корист

НОРМАЛИЗАЦИЈА односа са Приштином у три фазе, уз пријем Косова у све међународне организације, изузев Уједињених нација и без признавања од стране Србије, а заузврат бисмо тражили конкретну финансијску корист.

Ово је, у најкраћем, садржај платформе за решење проблема КиМ, коју ће председнику Александру Вучићу изнети потпредседник Владе и лидер СДПС Расим Љајић. То је први конкретан предлог неке странке који се појавио у јавности након што је Вучић најавио отварање унутрашњег дијалога о КиМ.

Љајић сматра да „замрзнути конфликт“ не одговара Србији, и да морамо да „подигнемо улог јер све друго води у пузајућу независност, при чему Србија неће добити ништа“. СДПС ће до детаља разрадити свој предлог и представити га Вучићу:

– Циљ треба да буде нормализација, без признавања, и то у неколико фаза. Прва фаза преговора подразумева да се омогући потпуна економска сарадња са Косовом. У овом тренутку преко административне линије извози се преко 400 милиона евра робе годишње, али би то могло бити двоструко више, уколико не би постојале правне и политичке препреке. Србија не може више да има политички утицај на Приштину, али економски утицај и те како може задржати.

Друга фаза је, по Љајићу, отварање питање статуса Срба на Косову, а ЗСО види као облик самоуправе за њих. Уз то треба преговарати о питању имовине и културне баштине Србије на КиМ.

– Трећи корак би били преговори о учлањењу Косова у међународне организације, осим у УН, уз јасне бенефите за Србију – истиче Лајић. – Уосталом, да је то могло да се заврши без нас, ти разговори не би били ни потребни.

Заузврат, наша земља би, сматра Љајић, могла да тражи низ ствари, од финансијске подршке за развој инфраструктуре, до убрзаног пута ка Европској унији, а у завршној фази требало би отворити преговоре око коначног статуса.

РАМПА ЗА ИНТЕРПОЛ И УНЕСКО
НАСТАВАК координираних напора на плану супротстављања настојањима тзв. државе Косово да постане члан Интерпола, била је у петак једна од тема разговора министара спољних и унутрашњих послова Ивице Дачића и Небојше Стефановића. Они су размотрили могућности даљег деловања по овом питању од посебне важности у контексту заштите суверенитета и територијалног интегритета и супротстављања унилатералним покушајима „Косова“ да оствари чланство у међународним организацијама.

Посланик СНС и шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је реч само о једном од предлога на почетку унутрашњег дијалога и да ће се о томе тек расправљати:

– За нас је неприхватљиво признавање Косова као независне државе и њихово чланство у УН. О свему другом можемо да причамо.

Сасвим супротно мишљење има лидер ЛДП Чедомир Јовановић који каже да Србија треба да престане да блокира Косово на путу ка чланству у свим међународним организацијама, укључујући и УН. Он, међутим, тврди да „није реч о одлуци Србије да призна Косово“ и да до става о томе „треба да дођу наша деца на један нормалан начин“.

Јовановић каже да „изгубљена и неспособна опозиције не може да своју шансу тражи у клеветању Вучића да ће признати косовску независност“.

СПЦ прихвата

ЗВАНИЧАН став Српске православне цркве поводом јавног позива председника Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији одредиће Свети архијерејски синод, као за то меродавно тело, по пријему и разматрању званичног позива.

Овако за „Новости“ у кабинету патријарха Иринеја одговарају на питање какав ће став у предстојећим разговорима заузети српска црква. Како нам је речено, они ће се свакако одазвати на Вучићев позив.

НАЈЛАКШЕ ЈЕ ПРОСИПАТИ КЛЕТВЕ, АЛИ МЕНЕ ТО НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић захвалио се академику Душану Ковачевићу и другим интелектуалцима који су, како каже, разумели потребу да се крене у решавање проблема КиМ и истакао да он није понудио решење, већ само разговоре.

Вучић је поручио да је његова иницијатива за унутрашњи дијалог нешто што би „свако озбиљан и одговоран морао да покрене“ и додао да многи само размишљају шта је то што се народу свиђа, а не и шта нам је потребно:

– Да сам радио само оно што се народу свиђа ми данас не бисмо имали стабилне финансије и уређену економију.

Председник је казао да ће „неки показати да немају решење, а неки да немају одговорности“:

– Ако неко мисли да је најлакше да просипа клетве, а неко да забије главу у песак као ној и каже „мене то не интересује, нека Вучић решава те проблеме“, онда је и то нека врста дијалога.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

css.php