Raskinuo sa devojčicom iz 6. RAZREDA, pa poslao njene gole slike drugovima…

Podelite:

Među vranjskim đacima već nedeljama kruže fotografije obnažene učenice šestog razreda

FOTOGRAFIJE obnažene učenice šestog razreda vranjske OŠ „Radoje Domanović“ u središtu su afere koja već nedeljama potresa ovaj grad, a o kojoj informacije prikuplja i Više tužilaštvo u Vranju. Neprilične slike, putem mobilnih telefona, „zavrtele“ su se najpre među osnovcima ove škole, da bi se zatim proširile i među učenicima ostalih vranjskih škola.

– Tužilaštvo je sredinom oktobra zahtevalo prikupljanje potrebnih obaveštenja i neophodnih provera u vezi sa sadržajem spornih fotografija, preko Policijske uprave u Vranju, nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka – kaže portparol Višeg tužilaštva Leposava Jovčić.

Kako je „Novostima“ potvrđeno, skandal sa kruženjem spornih fotografija nadležnim institucijama prijavila je škola. Afera je, prema nezvaničnim navodima, počela još u februaru, kada su učenica šestog i učenik sedmog razreda ove škole, smatrajući da su u emotivnoj vezi, počeli da razmenjuju poruke. Za uobičajenim, tekstualnim, usledile su – lascivne.

Dečak je navodno dobio fotografiju svoje obnažene devojke, a kada je njihova nazoviveza prekinuta, iste slike počeo je da prosleđuje drugovima iz škole. To se sve, navodno, dešavalo tokom letnjeg raspusta, a informacija je do zaposlenih u školi došla početkom školske godine.

– U oktobru smo pokrenuli disciplinski postupak, kada smo dobili informacije. Roditelj je obavestio razrednu, a ona mene i pedagoga škole. Učenik je u prisustvu roditelja dao izjavu o događaju, pozvali smo drugu decu koja su „delila“ fotografije i ona su se u prisustvu roditelja izjasnila – kaže Nenad Stefanović, direktor OŠ „Radoje Domanović“.

Posle toga je u školi zasedao Tim za zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja, i tada je zaključeno da se radi o trećem vidu nasilja, takozvanom sajber nasilju.

– Slučaj smo odmah prijavili Školskoj upravi u Leskovcu, vranjskom Centru za socijalni rad i Višem javnom tužilaštvu. Pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika koji je sporne fotografije distribuirao. Pedagoško-psihološka služba napravila je plan rada sa decom koja su učestvovala u ovom slučaju – kaže direktor, i dodaje da uprkos tome što se to nije desilo u školi, oni su osetili obavezu da preduzmu sve zakonske mere.

Iako je reč o globalnom trendu da mladi razmenjuju različiti sadržaj, pa i neprikladni, pedagog Suzana Antić, predsednica udruženja pedagoga „Odrastanje“, smatra da je reč o specifičnom slučaju i da ne može da se podvede pod modu koja je zavladala među mladima.

– Nije to nešto što je moderno među decom. Nije retkost da osnovci budu svojevrsne žrtve komentara na društvenim mrežama, javnih etiketiranja i slično, ali do sada nije među kolegama bilo reči o ovakvim slučajevima.

U Centru za socijalni rad u Vranju, do zatvaranja broja, nisu odgovarali na naša pitanja da li rade na ovom slučaju i koje su mere preduzeli do sada.

Nenad Stefanović

GREŠE IZ NEZNANJA

NAŠA iskustva i dosadašnja istraživanja pokazuju da su deca često povređena iz neznanja, tačnije, nepravilnog korišćena interneta i društvenih mreža – smatra Suzana Antić.

Drugim rečima, nije uvek posredi namera da se provocira ili slepo prati trend, već mladi neoprezno ulete u opasnosti novih tehnologija.

Izvor: večernje novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here