Raskol među raskolnicima: Borba za moć dovela do rascjepa nekanonske ukrajinske crkve

Podelite:

Da skandali i konflikti nastavljaju da potresaju ,,nezavisnu“ raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine potvrđuje i sabor održan 20. juna. Kijevska patrijaršija održala je lokalni sabor na kom je proglasila svoje povlačenje iz ove novoosnovane i samoproklamovane vjerske organizacije i time odbacila tomos autokefalnosti dodijeljen od Carigradske patrijaršije. 

Zaključcima deklaracije Kijevske patrijaršije naglašava se da ona zadržava vlasništvo nad svom pokretnom i nepokretnom imovinom kupljenom za sopstvene potrebe ili dobijenom od državnih institucija.

Ovakav razvoj događaja logičan je rezultat trajne borbe za novcem i moći između patrijarha kijevskog i počasnog patrijarha Pravoslavne crkve Ukrajine Filareta i trenutnog poglavara te samoproklamovane crkve Epifana, piše ,,South front“.

Međutim, istupanje Kijevske patrijaršije iz PCU ne znači i kraj javnim konfliktima između dvije sukobljene strane. Kijevski patrijarh je 21. juna poslao zvanični apel ukrajinskom ministru unutrašnjih poslova Arseniju Avakovu u kom traži od Vlade da reaguje na “nasilno preuzimanje crkvi Kijevske patrijaršije od strane grupacija koje su pristalice Pravoslavne crkve Ukrajine“. U apelu navode da su pristalice ove samoproklamovane crkve zaposjele manastir Sv. Teodosija Pečerskog, kao i Sabornu crkvu uspenja presvete Bogorodice u Kijevu.

Filaret je nazvao ove akcije nelegalnim i zatražio od Avakova da pomogne u spriječavanju njihovih namjera.

Ironija ovakve situacije je u tome da je Filaret u aprilu ove godine, tada još uvijek prestavnik Pravoslavne crkve Ukrajine, zvanično naglašavao da nije bilo nasilnih preuzimanja crkvi u Ukrajini. Takođe je nazivao lažnim izvještaje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovska patrijaršija) koji su ukazivali na napade na crkve.

Već duže vrije, zaposjedanja, napadi i nasilna otimanja su svakodnevna praksa raskolničkih grupa koje podržava ukrajinska vlada, a sve protiv kanonske Pravoslavne crkve.

Cilj ovih juriša bio je da otmu što je više moguće resursa i imovine, ignorišući pritom sve religijske i legalne norme.

Sada, suprostavljeni nekanonski entiteti koriste ove metode u međusobnom ratu. Zapravo, kako navodi “South front“ ponašaju se poput korupcionaških biznismena, a ne poput vjerskih poglavara.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here