Раскошна хидролошка слика Ибарског Колашина

Ток реке Ибар кроз Зубин Поток
Поделите:

 

Значајно водено богатство

Река Ибар са својим притокама чини хидролошку окосницу Колашина, а безбројна врела и извори расути су по ободу планина Мокре Горе и Рогозне. Последњи извор испод манастира Црна Ријека је толико јак да из њега одмах тече велика река.

Хидролошку окосницу Ибарског Колашина чини река Ибар са својим притокама. Ибар извире из јаког кречњачког врела, испод планине Хајле, између врха Драмодол и брда Смиљенице. Укупна дужина тока реке Ибар износи 250 km. Улива се у Западну Мораву код Краљева. Кроз Ибарски Колашин пролази дужином од 43 km, од чега 24 km дужине отпада на вештачко језеро Газиводе, а 2 km на компезационо Придворичко језеро. Изградњом бране код села Газиводе високе 107 m, прегрђен је ток Ибра и акумулирано Газиводско језеро површине 11,92 km², у коме се акумулира 317 милиона m³ воде чија се снага користи за покретање хидроелектране Газиводе, снаге 34 МW. Ово је сиже хидролошке слике Ибарског Колашина о чему је истраживање радио начелник привреде и финансија ПО пштине Зубин Поток, дипломирани туризмолог, Срђан Вучинић који радо говори за приштинско „Јединство“ о темама за које је стручан.

Ибар прави бројне меандре

Природа тока Ибра, низводно од језера Газиводе, се битно разликује од њеног тока узводно од језера. Својим током, пре изградње језера, Ибар је бочном ерозијом проширио долину, различито у зависности од отпорности стена у геолошкој подлози. Ибар прави многобројне меандре између заравњених ртова. На унутрашњој страни меандра су највећа проширења покривена речним наносом, њих је река пресекла и удубила се у шкриљасту основу.

-Пар километара низводно од језера Газиводе налази се компезационо Придворичко језеро. Водом се пуни углавном са дна језера Газиводе, што доприноси већем квалитету воде, но због поменутог узрока вода је и лети изузетно хладна, те није погдна за развој купалишног туризма. Са друге стране изузетном визуелном доживљају које ово језеро пружа, доприносе и многобројне дивље патке, лиске и друге птице мочварице, а за време јаких зима на северу последњих година појављује се и јато од десетак лабуда, каже Срђан Вучинић.

Из Придворичког језера, поред реке Ибар, истиче и канал Ибар-Лепенац. То је још један значајан хидролошки објекат намењен за наводњавање централног Космета. Поред привредних вредности, истиче Вучинић, овај канал је погодан за узгој и риболов калифорнијске пастрмке која се значајно адаптирала на услове овог канала. Река Ибар низводно од језера је попут канала Ибар-Лепенац и Придворичког језера, због ниских температура, такође погодна за развој спортског риболова.

Црна ријека три пута понире

Хидролошку слику Ибарског Колашина употпуњују бројне притоке Ибра односно језера Газиводе. Највеће притоке језера Газиводе су, осим Ибра, са десне стране, из Мокре Горе, Црна Ријека, Брњачка Ријека и Чечевска Ријека, док су са леве стране, из Рогозне, највеће Црновршка, Варашка и Штитска Ријека. Највеће притоке Ибра (низводно од језера) су Зубодолска и Зубачка Ријека са десне, а Лучка и Јагњеничка Ријека са леве стране.

Реке које истичу са планине Мокре Горе, богате су водом у току целе године. -Црна Ријека која углавном прати додирну линију између кречњака и шкриљаца три пута понире и поново се јавља. Последњи извор испод манастира Црна Ријека је толико јак да из њега одмах тече велика река, указује на ову специфичност Срђан Вучинић.

Иако је изгубила свој сјај као индустријски мотор Ибарског Колашина, њена лепота и енергија и даље освајају сваког посетиоца.

Од значајнијих токова на тлу Ибарског Колашина остаје још река Клина1. Као река која извире из крашког врела на Мокрој Гори, специфична је по томе што припада јадранском сливу. Хидрографско развође које се налази на територији Ибарског Колашина између Ибра и Клине, омеђено је планинским венцом који се ка Метохији спушта од колашинског села Јабука.

Коначно, праве бисере колашинске хидрологије чине безбројна врела и извори расути свуда по ободу планина Мокре Горе и Рогозне.- Мање ја познато да на територији Ибарског Колашина постоји и неколико минералних извора. Ови извори се налазе у Чечеву, Бањама (локалитет Чпиље), Лучкој Ријеци, и другим местима, али нажалост нису испитани те се осим предања не може рећи о њиховој евентуалној лековитости, рекао нам је Срђан Вучинић.

Легенда1: С. Ђукић

Легенда2:

АНТРФИЛЕ:

Богатство Чечевске ријеке

-Чечевска Ријека је још богатија водом од Црне Ријеке, за разлику од исте има пространији слив и храни се водом не само из врела испод Берима већ и из других многобројних извора. Чечевска река, једна од најбистријих и најбржих на Балкану! Иако дужине само 9км, на овој реци је било око 39 воденица, двадесет ваљарица и једна стругара. Почетком тридесетих година прошлог века на њој је изграђена прва хидроцентрала на Косову која је струјом напајала Трепчу, Звечан и Косовску Митровицу, објашњава начелник привреде и финансија ПО општине Зубин Поток, туризмолог Срђан Вучинић.

Јединство

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here