Расправа у студију ХРТ-а због Степинца (Видео)

Поделите:

Комисија хрватских католичких и српских православних стручњака, чији је задатак био да размотри деловање кардинала Степинца, завршила је с радом.

Заједнички закључак није донесен, а управо је то била тема емисије “Отворено” на ХРТ-у.

У Отвореном су учествовали Јосип Мрзљак, вараждински бискуп и нећак кардинала Степинца, председник СНВ-а и СДСС-а Милорад Пуповац, продекан Факултета филозофије и религијских знаности у Загребу Анто Гаврић, историчар Хрвоје Класић, ауторка филма “Кардинал и његова Црква” Вишња Старешина и новинар Дарко Павичић.

Српска православна црква у Хрватској, упркос позиву да учествује у емисији, није послала свог представника.

У једном тренутку пред сам крај емисије дошло је до изразито бурне расправе између историчара Хрвоја Класића и Вишње Старешине.

Класић је рекао да не жели да полемише о верским осећањима, али да му смета што се историчарима када изучавају о било којој јавној особи у историји унапред шта смеју, а шта не смеју да истражују.

“Чињеница да је папа одлучио основати ту комисију доказује да и он очито има неког разлога да не каже: баш ме брига за комисију нека буде свет. Очигледно је и он сматрао да о неким стварима треба попричати. Нема тог документа који ће говорити истину. Сваки документ је подложан интерпретацији и Свето писмо, а камоли не документи комунистички, усташки ови или они. Немојмо очекивати да ћемо на темељу докумената спознати истину, морамо бити спремни на различите интерпретације”, рекао је Класић.

На његове речи бурно је реаговала Вишња Старешина.

“Кад проучавате шта је он чинио у два тоталитарна режима, то је фасцинантно. Реликт је комунистичког менталитета прописивати некоме што је требало учинити, је ли могао учинити више. Ја сам жалосна кад слушам Класнића који је историчар, који предаје студентима, којем свака реченица почиње с је ли могао више учинити”, рекла је Старешина.

“Нисам то уопште рекао”, бранио се Класић.

“Јесте, можемо послушати снимак”, упорна је била Старешина.

“То је позиција тужитеља Јакова Блажевића”, додала је Старешина.

Међутим, Класић се није дао.

“Знате шта ви сада радите? Ви кажете како је западни свет гледао на Степинца, како је гледао на Тита?”, узвратио јој је Класић.

“На Тита је гледао као на диктатора, али уз позитивну политичку улогу”, признала је Старешина.

“Тако је, хајде и ми тако да га гледамо”, убацио се Класић.

“САД је балансирала између Тита и Степинца, то су биле две личности које су имале своју снагу”, додала је Старешина, а Класић је ту додао и папу Павла VI који је примио Тита.

“Било је много мученика, не само католика него и либерала, атеиста, комуниста. Ви то знате, тај век је био такав “, убацио се Милорад Пуповац и завршио ову бурну расправу.

ИЗВОР: ИНДЕX.ХР

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here