Расту тензије: ветерани, логораши и удовице бранитеља најавили велики просвјед уочи Колиндиног састанка са Вучићем; ‘Ради се о ноторном четнику…’

Поделите:

Предсједника Србије Александра Вучића у понедјељак ће на Пантовчаку дочекати предсједница Колинда Грабар-Китаровић, уз војне почасти, интонирање химни и смотру почасне страже.

Уочи Вучићева доласка не престају расти тензије, а србијански министар обране Александар Вулин и јучер је поручио како се Вучић нема зашто испричавати. Казао је како Вучић није никоме постављао увјете око посјета, те да стога нема ни једног разлога да онда њему нетко нешто увјетује.
– Прошла су времена испричавања. Немамо се зашто испричавати. Исприке требају дати други – поручио је у петак Вулин, иронично додавши да ће му бити драго ако је погријешио говорећи да ће Вучића дочекати усташе.
– Било би ми драго кад бих на тим просвједима видио транспаренте “Срамимо се због НДХ” или “Опростите за Јасеновац” или “Ми нисмо усташе” – казао је Вулин.
Удруга удовица хрватских бранитеља је у организацији просвједа добила потпору ветерана и Хвидре, а најављују како ће на Маркову тргу у понеђељак пустити Вучићев говор из Глине 1995. године, те да ће још једном упозорити да се “ради о ноторном четничком злочинцу, који ни данас, у умивеној форми, не одустаје од великосрпских идеја”.
Против Вучићева доласка огласили су се и ветерани 4. гардијске бригаде.
“Морамо се данас питати како ћемо вјеровати у државну политику која распростире црвени национални тепих под ноге отвореноме непријатељу, држави и човјеку који никада није пристао ни прихватио равноправну битку, који је чак и у тој бици био само хушкач, који је свој народ и људе потицао на зло и сијао смрт и своме народу и нама”, међу осталим наводе у приопћењу чланови Удруге ветерана 4. гардијске бригаде.

Божиновић јамчи сигурност
Данијел Рехак, предсједник Хрватског друштва логораша српских концентрацијских логора, подсјећа да су прије десет година логораши поднијели колективну тужбу Србији за накнаду штете, али да је Србија одбила све њихове захтјеве.
– Они не желе признати да смо ми били одведени у Србију и да смо онђе боравили девет мјесеци. Нама би било најважније када би предсједник Србије донио карте у којима је ЈНА уцртала гдје је која масовна гробница, тако да ријешимо питање несталих – напомиње Рехак.
Иако су тензије повећане, министар унутарњих послова Давор Божиновић увјерава да, што се тиче сигурносног аспекта, и гости и јавност могу бити мирни јер хрватске институције имају велико искуство у организацији међународних скупова и дочека страних државника.

Пише Анита Белак-Криле

Извор: slobodnadalmacija.hr

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here