Рат се наставља: Kина узвраћа ударац

Поделите:

Амерички производи, вредни три милијарде долара, на мети су могуће одмазде Пекинга у тарифном спору с председником Доналдом Трампом. Kина се припрема за већу битку у области технологија. Финансијска тржишта су уздрмана услед страха од поремећаја у глобалној трговини.

Kинеско Министарство трговине саопштило је да би веће царине на америчку свињетину, јабуке, челичне цеви и другу робу надокнадиле кинеске губитке које ће нанети Трампово подизање тарифа на увоз челика и алуминијума, преноси АП.

Пекинг је позвао Вашингтон на преговоре како би се нагодили, не постављајући никакав рок.

Трамп је јуче покренуо трговинске мере против Kине, уз образложење да је дефицит САД у трговини са Kином “ван контроле” и да износи 504 милијарде долара, оптуживши истовремено Пекинг за крађу интелектуалне својине.

Kинеско министарство је и јуче критиковало одлуку Трампа о повећању царина на кинеску робу вредну до 60 милијарди долара, због политике Пекинга везане за технологију.

Тада није био дат никакав наговештај о могућем одговору на одлуку САД, али је Министарство иностраних послова саопштило да ће Пекинг “предузети све неопходне мере” да заштити интересе земље.

Финансијска тржишта су јутрос пала услед забринутост због нарастања тензија које би могле да поремете глобално најобимније билатералне трговинске односе или да доведу до тога да и друге земље подигну увозне баријере.

Америчке берзе су пале. У Азији, главин индекс Токијске берзе се стропоштао за невероватних 4,6 одсто, док је композитни индекс Шангајске берзе потонуо за 4,5 процената.

Долар је ослабио на 104,85 јена јер су се инвеститори окренули улагању у јапанску валуту, која се сматра “сигурним уточиштем” од ризика.

Данашњи кинески одговор, како оцењује АП, изгледа има за циљ да појача унутрашњи притисак на Трампа у САД, указујући јасно на то који би извозници, укључујући и пољопривредне регионе који су гласали за њега 2016. године, могли да трпе штету.

Министарство трговине је навело да је данашња листа везана за Трампове тарифе на челик и алуминијум, а компаније већ разматрају последице од потенцијалних поремећаја до којих би могао да доведе крупнији проблем који се односи на оптужбе да Kинези краду америчку интелектуалну својину или присиљавају компаније из САД да им предају технологију.

На листи се не налазе млазни авиони, соја или други производи који по вредности имају највећи удео у америчком извозу у Kину, а за које је Америчка привредна комора у Пекингу рекла да могу бити мете.

То Пекингу оставља могућност за предузимање драстичнијих корака, закључује АП.

Вести-онлајн

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here