Ратко Младић на слободи четири дана?

Поделите:

Генерал Ратко Младић затражиц́е од Механизма у Хагу да га пусти на четири дана, да би обишао гроб мајке и недавно преминулог братанца у Kалиновику, као и гроб ћерке у Београду.

Тим одбране генерала Младића би овај захтев требало да поднесе идуц́е седмице, а ако добије зелено светло Хага, генерал би најраније у јануару могао да буде пуштен на привремену слободу, преноси РТРС.

Након седам година проведених иза решетака Хашког трибунала, генерал Ратко Младић би први пут могао да крочи на тло Српске и Србије – бар на четири дана. У нади да ће му бити одобрено да обиђе гробове најближих, већ идуће седмице тим генералове одбране че Механизму у Хагу поднети захтев за његово привремено пуштање на слободу.

Миодраг Стојановић, члан тима одбране генерала Ратка Младића, каже да од тренутка када путем фајла упуте поднесак за привремено пуштање на слободу, суд тај поднесак доставља тужиоцу, а он има рок од десет дана да одговори на овај предлог.

Да би у томе и успели, Влада Републике Српске и Влада Србије морале су да гарантују да ће обезбеђивати Младића на својој територији, да ће генерал бити под строгом контролом надлежних служби и да ће на крају бити врац́ен у притвор. Србија је ту гаранцију дала јуче, док је Српска то урадила још средином новембра.

Првобитна намера била је да генерал Младић затражи привремено пуштање од 10. до 14. децембра како би присуствовао обележавању 40 дана од смрти најближег рођака, али због кратких рокова све је пролонгирано. И породица и пријатељи надају се да ће генералов захтев бити одобрен.

Вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here