Реаговања на пресуду Насеру Орићу

Поделите:

Након ослобађајуће пресуде коју је Суд БиХ изрекао Насеру Орићу уследила су реаговања српских званичника.

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да не жели да коментарише судске пресуде, али је додала да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу за њу лично „ужасна и поражавајућа“.

Брнабићева је истакла да је за њу страшно да после свега што се десило нема никакве правде и нико није крив.

„После свега да нема никаве правде и да нико није крив, људски ми је страшно“, рекла је Брнабићева новинарима.

Министарка правде Нела Кубуровић каже да је срамна одлука Суда у БиХ још једна потврда да за убице и злочинце попут Насера Орића нема казне, а да за побијене, преклане и мучене српске жртве нема никакве правде.

„Да ли онај ко је на најбруталније начине убијао цивилно становништво, копао очи и резао гркљане Србима у селу Залазје, остаје невин за злочине које је починио? Да ли десетине очевидаца и сведока тих мучних и мрачних сећања нису довољна потврда да убице и мучитеље стигне правда и казна“, упитала је Кубуровићева.

Како каже, мртве очи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића и многих других оваквом одлуком заувек остају дубоко закопане у црним сећањима њихових породица, пријатеља и свих нас.

„Мрачна истина је данас прогледала – да се само за српске жртве не зна име и презиме њихових џелата, имена оних који су им на најбруталнији начин одузели животе. Да ли правда и право не познаје убиство, силовање, вађење очију, мучење стараца и деце, само зато што су они Срби? Да ли је то помирење којем државе из региона теже“, пита Кубуровићева реагујући на ослобађајућу пресуду Насеру Орићу.

Ми у Србији видимо жртву, бол, убиство, почињен злочин… а, не да ли је неко Србин, Хрват или Бошњак, додала је министарка правде.

Наглашава да свако мора да одговара за оно што је починио и да Србија од тога неће одустати.

„Верујем да ће Виши суд у Београду пред којим се и даље води поступак за ратне злочине против Насера Орића за убиство девет цивила наставити да води овај случај, јер најмање што дугујемо српским жртвама и њиховим породицама, јесте истина од чије су руке изгубили свој живот“, истакла је Кубуровићева.

Србија неће одустати од политике помирења и добросуседских односа у региону, али то морају све државе једнако да желе и буду посвећене томе, закључила је Кубуровићева, наводи се у саопштењу Министарства правде.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је ослобађајућа пресуда за ратног команданта тзв. Армије БиХ Насера Орића, којег Србија потражује због злочина над Србима, порука да се за злочине почињене над Србима не одговара.

Дачић је у изјави за Танјуг поручио да никакав суд неће моћи да опере српску крв са руку Орића и других злочинаца, те да ће их казна стићи, кад тад.

„Има ли краја безобразлуку, понижењу и неправди према српским жртвама? Одлука о ослобађању Насера Орића поручује да се за злочине почињене над Србима не одговара. Зар неко мисли да се тако може градити мир, стабилност и помирење у региону? За разлику од Срба, ни Муслимани, ни Хрвати, ни Албанци, нису спремни да се суоче са својим ратним злочинима“, навео је Дачић.

На судску одлуку реаговао је и министар одбране Александар Вулин који каже да суд који је ослободио Насера Орића није суд, већ је срамота правосуђа, срамота људске заједнице.

Вулин је додао да суд који је могао да ослободи доказаног злочинца, крволока, угрожава мир, безбедност, поверење и помирење на читавом Балкану.

„Суд који је у стању да доказаног ратног злочинца Насера Орића ослободи одговорности за убиство 3.500 Срба није суд већ срамота, али и велика претња миру и велика опасност“, рекао је Вулин.

Очекује од међународне заједнице да сада покаже исту упорност и исту солидарност какву је показивала према Мајкама Сребренице.

„Да сада према српским мајкама Братунца и Подриња покаже исту солидарност и исту упорност да се њихове ране признају, да их неко утеши, да им каже да че правда стичи. Ако то не буду урадили онда ће нам, нажалост, заувек доказати да српске ране не боле баш никога и да црне мараме наших мајки нису никоме терет и нису никоме упозорење ни оптужба“, сматра Вулин.

Нагласио је да очекује да ће међународна заједница сада искористити своју велику снагу коју има у Босни и Херцеговини и показати да је за помирење тако што ће бити кажњен Насер Орић, ратни злочинац и доказани убица Срба.

„Остаје само нада да је ово првостепена пресуда и да ће тамо негде у Босни и Херцеговини освета бити побеђена, да ће правда надвладати политику и да ће неко прихватити и разумети да крволоци и ратни злочинци морају да буду кажњени, па и кад се зову Насер Орић“, закључио је Вулин.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма сматра да је одлука Суда БиХ о ослобађању Насера Орића још једна политичка, а не правна одлука, као и све одлуке Међународног суда чија су чланице земље које су извршиле агресију на Србију.

„За Суд Босне и Херцеговине у Сарајеву, 3.267 убијених српских цивила и војника у Братунцу, Кравицама и осталим местима средњег Подриња током грађанског рата деведесетих година прошлог века не значе ништа“, рекао је Палма.

Према његовим речима, те Србе побиле су јединице Армије БиХ, која је у том крају била под командом Насера Орића.

Поред тога, више стотина српских села у подрињском крају Босне и Херцеговине је до темеља разорено и спаљено, а имовина опљачкана и пренета у муслиманска села и њихов садашњи центар Сребреницу, а тим страшним злочинима командовао је Насер Орић, подсећа Марковић.

„Порука коју Хаг, Загреб, Сарајево и Приштина шаљу Србији и свету је застрашујућа. Анте Готовина, Рамуш Харадинај и Насер Орић су данас слободни људи. За Јединствену Србију и Готовина, и Харадинај и Орић су ратни злочинци првог реда. Одлука Суда Босне и Херцеговине у Сарајеву је срамна“, истакао је Марковић.

 

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here