Референдумска Македонија

Поделите:

Јуче је у републици Македонији(како је признаје Србија) или у бившој југословенској републици Македонији(како је признаје Грчка), одржан референдум о преспамском споразуму којим се отвара пут  Републици Македонији у ЕУ и НАТО ако промени име у Северна Македонија.

Референдум је имао саветодавну улогу, то јест није обавезивао политичаре. изашло је око 35% гласача или око 640 000 од укупно 1 800 000 гласача. 600 000 је гласало за, а 40 000 против преспанског споразума.

Гласали су углавном присталице владајуће коалиције.Опозициони ВМРО-ДПМНЕ је позвао своје присталице да одлуче по својој савести, о оне су углавном бојкотовале референдум.

Пошто на референдум није изашао велики број грађана, а они  који су гласали су гласали за преспански споразум, то даје право и влади и опозицији да прогласе победу. Али победа на референдуму ће се показати као јалова.

Република Македонија давно не влада својом судбином. Њена традиционално анти-српска  и про-албанска политика није дала никакве позитивне резултате. ВМРО-ДПМНЕ је традиционална анати-српака партија која је без проблема признала самопроглашену независност Косова и Метохије. ВМРО-ДПМНЕ се сетио Србије тек кад је почео да губи власт. СДСМ је 1999. преко тадашњег председника Р. Македоније Кире Глигорова водила про НАТО политику, и ставила своју територију на располагање НАТО снагама које су се припремале за копнену агресију на Савезну Републику Југославију. Ако је СДСМ 1999. има председника, ВМРО-ДПМНЕ има власт преко владе Републике македоније и већину у Собрању.

Као што видимо обе велике партије су водиле или воде анти-српску политику. Због свега тога, Србија мора да заузме тврђи став према званичном Скопљу и да остане спокојна када дође до македонско-албанског сукоба

Елита у Скопљу је давно изгубила шансу да води самосталну политику. Нико није био тако предусретљив према Западу и нико није добио тако мало од Запада за своје уступке. Као и у животу, тако и у политици, погрешне одлуке пре или касније дођу на наплату

Србимолот

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here