Рељић: Америка није заинтересована за Косово, много тога зависи од нас

Поделите:

Јасно да САД нису озбиљно заинтересоване за Косово, јер кад су у сукобу с Кином, онда Балкан, који јесте важан историјски, у овом случају постаје подручје другоразредног значаја, оцењује новинар и социолог Слободан Рељић.

Наш саговорник је у емисији Спутњика „Од четвртка до четвртка“, анализирајући догађаје из претходне недеље, рекао да је потпуно јасно да САД нису спремне да учине било шта ново каде је реч о Косову и Метохији, нарочито у тренутку када улазе у избор кандидата за председника.

„Ако је у питању неки догађај на који могу да утичу Русија и Кина, а на случај Косова могу, с обзиром на Резолуцију 1244, онда то не може да буде предмет њиховог интересовања. Препрека је јер не могу нешто да се договоре, а не делује логично да око овог питања могу да се договоре, јер питање Косова није само наше питање, ту је Резолуција коју је донео Савет безбедности УН и он даје дозволу да се ту нешто мења“, сматра Рељић.

Избори на Косову

Рељић каже и да је ЕУ потпуно неважна у овом случају и да смо јој ми давали на значају, јер је постојала идеја да се то питање извуче из УН да на то не могу да утичу Кина, Русија и друге заинтересоване земље, јер у свету постоји више стотина сличних сепаратистичких покрета.

„Једно су, дакле, избори у САД и политика која се води у складу са њима, а с друге стране начин како функционише Косово, шатро избори, шатро демократија, шатро парламент. Американцима одговара једна криминално пословна и политичка структура да могу да контролишу тај простор на најбољи могући начин. Они обављају посао, а то какав ће однос имати са својим народом, у какво ће стање да доведу то што зовемо стандарди, то не може да занима никог у Тексасу“, рекао је наш саговорник.

За предстојеће изборе на КиМ наглашава да су то избори у нашој јужној покрајини као и да, ако бисмо хтели да решавамо то питање у нашу корист, не бисмо смели површно да посматрамо Косово.

„Ми јесмо заинтересовани за изборе у нашој јужној покрајини, без обзира што се одржавају ван нашег правног система“, казао је Рељић.

Он је нагласио да нису тачне кампање да ће косовских Срба бити све мање, а косовских Албанаца све више, јер се ствари мењају.

„Тај процес на којем су темељили своју моћ је завршен и зато је важно да народ има представу да се између два пописа у Европи највише испразнила Албанија. Од 3,8 пала је на 2,5 милиона становника“, казао је Рељић.

Милош Велики

Подсетивши да је прошле недеље отворен ауто-пут Милош Велики, Рељић је рекао да свака власт има потребу да кад се нешто уради то представи као некакав резултат. Указује на то да се ауто-путеви граде од страних кредита, а на питање може ли Србија сама да уђе у сличну инвестицију одговара:

„Више ништа није могуће пошто нема државе, нема суверенитета, буџет се прави на основу инструкција ММФ-а. Осим површинског гледања да ћемо негде брже стићи, треба истаћи да је то једно задуживање државе у тешком и компликованом тренутку. Пошто стално мислимо на нашу децу и шта им остављамо, ето оставићемо им то оптерећење“, рекао је Рељић.

Он је истакао и да се ми уклапамо у светски просек, те објаснио разлику између лидера Истока и Запада.

„Иза лидера Истока стоје озбиљни интереси и озбиљне државне структуре, а на Западу имате наддржавне структуре и то је велика разлика. Имате тачно како се доносе одлуке, имате парламенте и владе, а на крају се све своди на власт једног човека. Кад кажем да се то своди на једног човека, то није критика Вучића, то је проблем друштва које је себе довело у такво стање“, рекао је Рељић.

Шта ће Трамп ујутру рећи

Разговарајући о актуелним спољнополитичким темама, истакли смо наговештај повратка Русије у формат Г8. Рељић сматра да се у овом тренутку много више о томе прича но што то Запад заиста и жели. Истовремено, ни у Москви више никога та прича не фасцинира, односно веома мали број људи, до шест одсто.

„То је неформална организација, могу сутра ујутру да устану, да их позове Трамп и каже да купе Гренланд и да приме Русију у Г8. Ствари су непредвидљиве“, објаснио је Рељић.

Он указује и на тренутак када је Русија изашла из Г8:

„Тада је Запад кренуо да уређује тај простор око Русије и дошло је до сукоба који је био неминован после Путиновог говора на Минхенској безбедносној конференцији. Увели су санкције, ангажовали потенцијале у Украјини, створила се велика бука која је дала скромне резултате. Зато није немогуће да постоји линија на Западу која мисли да треба обновити везе с Русијом“, напоменуо је Рељић и додао да Украјина не игра никакву улогу и да ће је Запад напустити када му то буде требало.

Наш саговорник је навео да Запад има идеју како да оствари своје сопствене интересе, а да је све остало потрошни материјал — и њихов сопствени народ, а камоли Украјина.

Све се убрзава

На питање да ли прати вести као социолог или као новинар, Рељић је одговорио да је једино што се може разумети то да се ствари драматично убрзавају у свим сферама живота.

„Пратим пре свега ово време, као неспокојан човек. То је та врста вести која се данас емитује, та врста непоузданости, неодређености, мало има основа за анализу, стално се репродукује неки хаос и код нас и у свету очигледно још више, тако да кад гледате вести не вреди вам много што знате како се то прави и колико нема везе са стварношћу“, рекао је уз осмех Рељић.

Наш саговорник се радује предстојећем Светском првенству у кошарци и играма наше репрезентације, а пратио је и утакмице Црвене звезде И Партизана у међународним такмичењима. Каже да је занимљиво шта се дешава око тих наших клубова.

„Очигледно се појавио неки новац, јер више не постоји фудбал без тога, и појавила се нека структура која је способна да тај новац оплођује. То више није само продаја голог људског тела, већ је то нека радња у којој купујете и продајете и остварујете неке резултате и онда забављате народ који је у једном доста депресивном расположењу“, рекао је Рељић.

Поделите:

1 коментар

  1. „Умение обращаться с людьми — это товар, который можно купить точно так же, как мы покупаем сахар или кофе. И я заплачу за такое умение больше, чем за что-либо другое на свете.“ — Джон Рокфеллер

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here