РЕМ: Емитовање ријалитија само у ноћном термину

Поделите:

Савет РЕМ-а сагласио се да препоруку о емитовању ријалити садржаја замени обавезујућим правилником по којем могу да се приказују само од 23 до 6 часова

Брачне размирице Ђоганија, авантуре ријалити извесне породице Кулић, чудновата романса млађане Милијане и деценијама старијег Милојка, „вреле акције” у кревету, али и туче, свађе, претње, поливања водом, ломљаве и „биповане” псовке па чак и претње смрћу, ускоро би могле да буду протеране из дневног програма домаћих телевизија. Савет РЕМ- а јуче је једногласно одлучио да до сада постојећу препоруку о емитовању ријалити програма од 23 до шест часова, коју су медији све време „заобилазили” преиначи у правилник – обавезан за све.

Пикантерије из живота „антијунака” са малих екрана, теме су од којих би, сматрају чланови РЕМ-а, требало заштитити гледаоце, а поготово најосетљивије међу њима, односно малолетнике. Договор представника овог тела, који су иначе иницирали чланови Јудита Поповић, Вишња Аранђеловић и Слободан Цвејић, требало би да заживи тек након јавне расправе и када о њему мишљење да ресорно министарство.

То неће бити „измишљање топле воде” јер су и земље у суседству решиле проблем ријалитија склањајући их из дневних термина. У Босни и Херцеговини се овакви програми приказују од 24 до 6 часова, док су се Црногорци одлучили за време које су затражили и наши чланови Савета РЕМ-а, од 23 до 6 сати.

Утемељење да се и у Србији ограничи време емитовања ријалитија, каже Поповићева, налази се у члану 68 Закона о електронским медијима који прописује регулаторном телу да се стара да програми који могу наштетити физичком, менталном и моралном развоју малолетника не буду доступни, изузев у време када малолетници нису у прилици да га виде или чују.

До сада смо се у овој области ослањали на препоруку, која је, како је Цвејић подсетио, донета још 2014. године и никако није успела да обезбеди емитовање оваквих садржаја у касним терминима. Он је илуструјући колико су ријалити садржаји измакли контроли, подсетио и да је, пре неколико дана учесник „Задруге” Кристијан Голубовић, у дневном термину, јавно запретио смрћу Станији Добројевић. Због тога је  ово тело одлучило и да против већ осуђиваног Голубовића поднесе кривичну пријаву.

– Људима постаје нормално да ураде нешто што су и видели или чули у ријалитију. Обавеза РЕМ-а је да пошаље поруку да ми о томе водимо рачуна и да знамо да смо за то надлежни. Ово није покушај преуређења медијске сцене Србије, већ реакција на озбиљан проблеме – истакао је Цвејић, док је Вишња Аранђеловић нагласила да није за забрану оваквих програма, али да се они морају склонити у време када су деца будна.

– Није ријалити утицао на формирање генерала Симића и Љупке Стевић и њихове поступке, али може да утиче на формирање нових генерација. Не можемо ограничити штампу или „Јутјуб”, али можемо контролисати оно што се емитује на телевизијама. Ријалити имамо у јутарњим, поподневним, предвечерњим, вечерњим терминима. Превише је – јасна је Аранђеловићева која додаје да ријалити, овакав какав је, најмлађима шаљу поруку: „Не морате ништа да будете, бићете ријалити учесник.”.

Истог мишљења био је и Зоран Симјановић који је нагласио да РЕМ није против ријалитија, али да јесте против примитивизма и садржаја који се емитују у њима.

– Није само реч о малолетницима. И остали гледаоци се бомбардују таквим садржајима и тако долази до моралног уништавања друштва – каже Симјановић.

Чланови савета направили су разлику између такозваних ријалитија реалног окружења и „псеудоријалитија”, па се тако будући правилник неће односити на емисије попут „Са Тамаром у акцији”.

– Не могу сви ријалити садржаји да се ставе у исти кош. Ово о чему ми причамо је наставак нечег што се називало социјални експеримент – рекао је Горан Петровић, заменик председника Савета РЕМ-а. Он је иначе, иако је и сам гласао „за” био најскептичнији када је реч о доношењу новог правилника, јер сматра да за ограничење времена емитовања оваквих садржаја нема законског основа. По његовом тумачењу, РЕМ би, уместо да „помера” програм у касне термине, требало да кажњава. Поповићева је подсетила да регулатор мора да се стара да програми који могу да шкоде, деци не буду доступни.

– РЕМ треба да штити малолетнике, а не да их пушта низ воду. Кажњавање је „накнадна памет”, јер је штета већ направљена – закључила је Поповићева.

Симјановић је расправу завршио нагласивши да је дужност чланова Савета РЕМ-а да кажу шта мисле о оваквим програмима.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here