Репортер Фигароа: Вокер је лажирао Рачак да би НАТО бомбардовао Србију

Поделите:

Догађаји у Рачку били су вешта манипулација ОВК да би изазвали међународниу војну интервенцију против Срба, у чему су имали подршку тадашњег шефа мисије ОЕБС-а Вилијема Вокера, изјавио је репортер француског „Фигароа“, сведок дешавања на Косову Рено Жирар.

Он је у интервјуу за данашње „Вечерње новости“ рекао да је у то време био у Дечанима с дописницом Би-Би-Сија, где су се припадници ОЕБС-а жалили да Албанци не поштују прекид ватре, и да је по стизању у хотел „Гранд“ у Приштини добио сапштење да су српске снаге извршиле успешну антитерористичку акцију у Рачку.

Жирар је рекао да је сутрадан отишао у Рачак и у селу затекао униформисане припаднике ОВК.

„Тела искључиво мушкараца била су поређана једно уз друго. Била је ту чак и једна одрубљена глава. Мучно је изгледало“, навео је Жирар.

Представили су војнички сукоб као масакр цивила, рекао је чувени репортер „Фигароа“ и додао да је био изненађен што унаоколо није било празних чаура, да је видео и ровове око села, али да им је у почетку поверовао.

„Албански сепаратисти су били веома лукави, схватили су да се Запад осећа одговорним за оно што се догодило у Сребреници. А ситуација је била различита, на Косову су у опасности били Срби“, рекао је Жирар.

На питање како је сазнао истину, Жирар је заслугу за откривање истине приписао дописнику „Монда“ и двојици камермана Асошијетед преса, као и сведочанствима која је скупио.

„Схватио сам да је вече после акције било мирно и да су становници који су ту остали били присутни када су полицајци ушли у село. Срби нису имали шта да крију, сами су обавестили новинаре о успеху антитерористичке операције“, истакао је Жирар.

Он је објаснио како се у свом чланку у „Фигароу“ запитао није ли шеф ОЕБС Вилијем Вокер пожурио са закључцимам и да му је после тог текста забрањен улаз у седиште ОЕБС-а у Приштини.

Истакао је и то како је Вокер одмах осудио Србе, и описао свов долазак у Рачак и разговор с лидерима ОВК.

„Дошао је у Рачак тек у суботу, затим је дуго разговарао с лидерима ОВК, а потом је директно отишао у Приштину на конференцију за новинаре где је поновио оптужбе против Срба. Да је хтео добро да ради посао посматрача, отишао би претходно у полицијску станицу у Штимље да чује и српску страну“, рекао је Жирар.
Навео је и констатацију коју је чуо од неколико припадника ОЕБС-а о Вокеровој антисрпској оријентацији и једноставном тражењу повода за рат против Србије.

Према његовим речима, Вокеров помоћник Габријел Келер рекао је како је он забранио да се у седиште ОЕБС-а у Бечу достави извештај у коме је закључено да су за трећину насилних смрти Албанаца криви Срби, а за две трећине сами Албанци.

Жирар је описао сведочанства српских житеља у Дечанима, и навео интервује с тамошњим последњим српским житељима који су сведочили о спаљеним имањима, претњама и протеривањима.

На питање о његовом доприносу у спасавању београдских мостова 1999. године, испричао је да се током бомбардовања налазио у престоници Србије, да је после рушења новосадских мостова био згрожен и да је том приликом питао свог пријатеља Доминика де Вилпена, тадашњег генералног секретара Јелисејске палате, када ће зауставити лудило команданта НАТО-а Веслија Кларка.

„Следећег дана председник (Француске Жак) Ширак је ставио вето на бомбардовање београдских мостова“, закључио је чувени француски репортер.

rs.sputniknews.com
Поделите:

1 коментар

  1. Тај ихо де пута најприје је харо по ЛА, режирао војне пучеве, Никарагва, Бразил и др. Упознао сам тог свјетског разбојника у Бразилији седамдесетих година. Вокер, Олбрајтова, Холбрук, Кушнер, један принц и многи, добили су од шиптара по коферче опраних долоара. Нормално, долари су од шверца дроге. Онај шеф Цивилне мисије на Космету настрани Кушнер је посматрао из хеликоптера какао дивљаци руше, пале, ломе крстове на српским светињама (у једном дану уништили су 17 српских светиња ) и све вријеме се смијао. Тај кретино ће послије тога постати министар иностраних послова Француске, а ми смо му прострли црвени тепих и дочека ли га као пријатеља. Српско памћење је равно нули. Сада се Вокер враћа на мјесто злочина, понестало му је доларчића. Не бих
    се изненадио да дође у сред Бограда.Тог кретена би требало протјерати из Европе, посебно са Космета.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here