Reporter Figaroa: Voker je lažirao Račak da bi NATO bombardovao Srbiju

Podelite:

Događaji u Račku bili su vešta manipulacija OVK da bi izazvali međunarodniu vojnu intervenciju protiv Srba, u čemu su imali podršku tadašnjeg šefa misije OEBS-a Vilijema Vokera, izjavio je reporter francuskog „Figaroa“, svedok dešavanja na Kosovu Reno Žirar.

On je u intervjuu za današnje „Večernje novosti“ rekao da je u to vreme bio u Dečanima s dopisnicom Bi-Bi-Sija, gde su se pripadnici OEBS-a žalili da Albanci ne poštuju prekid vatre, i da je po stizanju u hotel „Grand“ u Prištini dobio sapštenje da su srpske snage izvršile uspešnu antiterorističku akciju u Račku.

Žirar je rekao da je sutradan otišao u Račak i u selu zatekao uniformisane pripadnike OVK.

„Tela isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo. Bila je tu čak i jedna odrubljena glava. Mučno je izgledalo“, naveo je Žirar.

Predstavili su vojnički sukob kao masakr civila, rekao je čuveni reporter „Figaroa“ i dodao da je bio iznenađen što unaokolo nije bilo praznih čaura, da je video i rovove oko sela, ali da im je u početku poverovao.

„Albanski separatisti su bili veoma lukavi, shvatili su da se Zapad oseća odgovornim za ono što se dogodilo u Srebrenici. A situacija je bila različita, na Kosovu su u opasnosti bili Srbi“, rekao je Žirar.

Na pitanje kako je saznao istinu, Žirar je zaslugu za otkrivanje istine pripisao dopisniku „Monda“ i dvojici kamermana Asošijeted presa, kao i svedočanstvima koja je skupio.

„Shvatio sam da je veče posle akcije bilo mirno i da su stanovnici koji su tu ostali bili prisutni kada su policajci ušli u selo. Srbi nisu imali šta da kriju, sami su obavestili novinare o uspehu antiterorističke operacije“, istakao je Žirar.

On je objasnio kako se u svom članku u „Figarou“ zapitao nije li šef OEBS Vilijem Voker požurio sa zaključcimam i da mu je posle tog teksta zabranjen ulaz u sedište OEBS-a u Prištini.

Istakao je i to kako je Voker odmah osudio Srbe, i opisao svov dolazak u Račak i razgovor s liderima OVK.

„Došao je u Račak tek u subotu, zatim je dugo razgovarao s liderima OVK, a potom je direktno otišao u Prištinu na konferenciju za novinare gde je ponovio optužbe protiv Srba. Da je hteo dobro da radi posao posmatrača, otišao bi prethodno u policijsku stanicu u Štimlje da čuje i srpsku stranu“, rekao je Žirar.
Naveo je i konstataciju koju je čuo od nekoliko pripadnika OEBS-a o Vokerovoj antisrpskoj orijentaciji i jednostavnom traženju povoda za rat protiv Srbije.

Prema njegovim rečima, Vokerov pomoćnik Gabrijel Keler rekao je kako je on zabranio da se u sedište OEBS-a u Beču dostavi izveštaj u kome je zaključeno da su za trećinu nasilnih smrti Albanaca krivi Srbi, a za dve trećine sami Albanci.

Žirar je opisao svedočanstva srpskih žitelja u Dečanima, i naveo intervuje s tamošnjim poslednjim srpskim žiteljima koji su svedočili o spaljenim imanjima, pretnjama i proterivanjima.

Na pitanje o njegovom doprinosu u spasavanju beogradskih mostova 1999. godine, ispričao je da se tokom bombardovanja nalazio u prestonici Srbije, da je posle rušenja novosadskih mostova bio zgrožen i da je tom prilikom pitao svog prijatelja Dominika de Vilpena, tadašnjeg generalnog sekretara Jelisejske palate, kada će zaustaviti ludilo komandanta NATO-a Veslija Klarka.

„Sledećeg dana predsednik (Francuske Žak) Širak je stavio veto na bombardovanje beogradskih mostova“, zaključio je čuveni francuski reporter.

rs.sputniknews.com
Podelite:

1 komentar

  1. Taj iho de puta najprije je haro po LA, režirao vojne pučeve, Nikaragva, Brazil i dr. Upoznao sam tog svjetskog razbojnika u Braziliji sedamdesetih godina. Voker, Olbrajtova, Holbruk, Kušner, jedan princ i mnogi, dobili su od šiptara po koferče opranih doloara. Normalno, dolari su od šverca droge. Onaj šef Civilne misije na Kosmetu nastrani Kušner je posmatrao iz helikoptera kakao divljaci ruše, pale, lome krstove na srpskim svetinjama (u jednom danu uništili su 17 srpskih svetinja ) i sve vrijeme se smijao. Taj kretino će poslije toga postati ministar inostranih poslova Francuske, a mi smo mu prostrli crveni tepih i dočeka li ga kao prijatelja. Srpsko pamćenje je ravno nuli. Sada se Voker vraća na mjesto zločina, ponestalo mu je dolarčića. Ne bih
    se iznenadio da dođe u sred Bograda.Tog kretena bi trebalo protjerati iz Evrope, posebno sa Kosmeta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here