Решење суда у Чачку: Забрана електронске комуникације грађанину Горану Ћувизу

Поделите:

Горан Ћувиз из Чачка је већ дуже време један од најпознатијих твитераша у Србији, а своје умеће да покрене расправе на актуелне друштвене теме на њему својствен сатиричан начин – постао је његов лични бренд на коме на тој друштвеној мрежи настаје читав један покрет који је данас и званично регистрован под називом Балтернатива.

Горан Ћувиз

Због овог друштвеног феномена који је у свету постао познат након појаве партије Пирати у Шведској 2006. године, да би за кратко време захватила велики број земаља у свету, а које су појединце са друштвених мрежа увеле у политичке токове управо захваљујући слободном простору да изразе своје мишљење – Горан Ћувиз је ове године био један од говорника на Регионалној конференцији о трендовима у телекомуникацијама и медијима – Дигитал 2019 у Београду.

Покрет чији је Чачанин Ћувиз председник и оснивач – Балтернатива je настао је на друштвеној мрежи Твитер као револтирани одговор на праксу да корисници у Србији једни друге пријављују због бенигних и шаљивих објава не само администрацији Твитера, него и страним амбасадама. Управо овакве бенигне и саркастичне објаве су биле оно по чему је Ћувиз, на Твитеру познат као Балтазар Фарбар, биле оно због чега су хиљаде твитераша пратиле Ћувиза.

Свој посао фарбара – Ћувиз је на Твитеру подједнако бриљантно радио тако што би се изненада појављивао на мрежи „пресвучен“ у име и са профилном сликом неке од јавних личности и објављивао твитове чија је суштина била да оголи истину о некој актуелној теми по којој је та јавна личност дошла у жижу интересовања корисника те друштвене мреже.

Ове пародије на стварне догађаје су пратили и други медији, па су многи портали до сада објављивали вести о пародијама којима је Ћувиз уздрмао Твитер: имитирао је и Александра Чепурина, Бошка Обрадовића, Весну Пешић, Небојшу Крстића, али је последња његова објава којом је направио пародију уз слику и име Ане Брнабић резултирала кривичном пријавом и привременом мером – забраном цитирамо, „комуницирања (путем интернета – друштвених мрежа) са корисницима друштвене мреже Tвитер“ под претњом притвора у случају кршења наведене забране.

Пародија на изјаве премијерке Ане Брнабић због које је против Ћувиза покренута истрага гласила је: „Предузели смо мере заштите становништва, 26. априла на бирачким местима биће дељен лек који спречава да се добије вирус /Корона/, напорним радом ресорног министарства дошли смо до лека, који ће због нижих трошкова поделе лека, бити дељен на бирачким местима“.

И поред тога што дана 10.03.2020. године када је наведна објава засмејала српски Твитер – није било уведено ванредно стање – Ћувиз је предат Јавном тужилаштву у Чачку са кривичном пријавом због лажног представљања, што само за себе говори о томе у каквим условима живимо данас. Иако готово да није било твитераша који није схватио пародију – епилог овог судског поступка ћемо тек видети. До тада – и поред тога што имитација јавних личности није законом забрањена, као ни пародије на њихове изјаве и поступке – Горану Ћувизу је и поред тога што није прекршио правила друштвене мреже Твитер – неправоснажним судским решењем забрањена свака електронска комуникација са свим корисницима те мреже, што је својеврстан преседан у досадашњој судској пракси која овакву врсту забрана налаже искључиво према лицима са конкретним идентификационим подацима.

Стана Ђекић

___________________________

Озонпрес

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here