Резиме праведника

Поделите:

 

Ево ти томоса  (грч. τόμος [tómos]). Ево ти  квота за језик. Ево ти забране руских друштвених мрежа, ТВ канала и уметника. Ево ти рата “до победничког краја”. Ево ти безалтернативног курса у ЕУ и НАТО. Ево ти нераспроданог бизниса. Ево ти откључења са  руске гасне игле и куповине плавог горива “у Европи”. Ево ти цена комуналних услуга …

Игор Конденко

Ово сам ја, поштовани, резимирам резултате паразитишта … бр-р-р … председниковања Петра Алексејевича, који су довели до тешког пораза у другом кругу избора – исто тако “јединствени”, “нечувени” и “фантастични”, као и – говорим као да сам трезан, “успешне реформе” Порошенка. Са тако срамотним резултатом у другом кругу нико није губио у целој историји Украјине.

Сходно томе,  променили смо кондитора на комичара – само да не буде  шило на сапун.
Питали су Абрама Моисејевича зашто је гласао за Зеленског.
– А што? Ако је у земљи циркус, нека га води професионалац …

Шта све није чинио Петар Алексејевич да би у председничкој столици задржао своје … овај … ду…, како да кажем .. ево ти на!… своју персону (ето!).

И прекривао је државну територију својом физиономијом са слоганима “Војска! Вера Језик”! ,

а потом – томосом. Путином је плашио људе. После оглашавања резултата гласања наш пол литролог је чак приметио да се Украјинци четири пута мање плаше Путина од Порошенка са његовим “реформама” – што је, наравно, идеолошка диверзија од које се ја лично снажно дистанцирам.

 

Петар Алексејевич је скакутао по телевизијским каналима, водио помпезне говоре, расправљао сам са собом. Колико је тек дао анализа! Колико је тек државних буџетника довезао на своје митинге! И колико је новца раздавао! Као и једнократне повишице пензија. Чак  и монетизацију субвенција.  Ето и програма “Турбота”. И обећања да ће се кренути са одлучном борбом против сиромаштва …

Није помогло. Што кажу у демократским круговима, – људи се нису обријали.
Колико је тек пута  понављана мантра о “виртуалности Зеленског”. Као, мачак у торби. Ни то није функционисало. Превише је бруталан … бр-рр … б-реалан Порошенко. За пет година људи су упознали тог мачка тако добро да су чак пристали на лутрију – можда ћемо имати среће са Зеленским, ионако не може да испадне лошије – не може се пасти испод дна.
Није успео ни последњи покушај, са  фокусирањем  на неискуство Зеленског. Па, да ли се сећате како  је Порошенко певао у центру „Олимпијски“: – “Да ли бисте сели у авион чији пилот је за кормилокм да би научио, или бисте отишли ​​под нож хирурга који се обучава?”

 

При овим речима Петра Алексејевича наш пол литролог је отворио вотку. Као, аналогије ћопају на обе ноге. Председник – то је пре свега менаџер који мора да окупи тим професионалаца, да организује и надгледа њихов рад. Он не мора да гура нос у сва питања – пециво  треба да испече пекар, чизме  треба навући … Ако вршимо аналогију са ваздухопловством, онда је председник особа која мора да успостави систем летова да буду сигурни, није потребно да седне за управљач, његов посао је да за кормило не седну дилетанти, да техничке и диспечерске службе  раде беспрекорно. Ако повучемо паралелу са болницом, посао председника је да организује да се болници обезбеди  све што је потребно – од лекова до опреме, да буде комплетирана  специјалистима – хирурзима, анестезиолозима, педијатрима …
Генерално, морао сам да узмем демократију у своје руке и да узнемирим нашег усне-вучка (мислим пол литролога). Иначе би он чак дошао и до медицинске реформе, подсетио бих Петра Алексејевича на рекордан број болесника са оспицама, да је гурањем носа подстакнуо америчку чистачицу Уљану Супрун, лаика коју је Порошенко ставио на кормило украјинске медицине …

Међутим, вратимо се племенима, које је Петар Алексејевич избацио у покушају да испепели, као та птица Финик … Феникс (извините!). Зеленског су представили као наркомана,  приписали му пожар у Нотре Дам де Пари (чак је и француски амбасадор у Кијеву оценио чистоћу е предизборне игре: “Срамота!”). За помоћ су позвали из Израела искреног… опростите ми … црног политичког консултанта Мошу Клугхафта, који је, према подацима немачког издања Spiegel, неколико недеља радио у Кијеву у редакцији ТВ канала «Прямой».

 

Непосредно пред други круг, Треп Ахинејевич … бр-рррр … Петар Алексејевич је најавио брадинге … дођавола! … рејтинге (ето!), према којима је његов властити порастао на ниво вотке – 40%. Касније се, међутим, испоставило да су то подаци некакве телефонске анкете. Наш пол литролог је онда провокативно претпоставио да је Порошенко телефонирао својим познаницима и особљу АП.
Тако је управо дошло до инцидента. Наш Васка подиже слушалицу, а тамо – глас Петра Алексејевича: “Добар дан! Ово је Петар Порошенко, председник Украјине. 21. април је одлучујући дан који ће одредити судбину Украјине. Молим вас да подржите мој курс. Демократију и достојанство, а не освету, стабилну гривну, не инфлацију, пут у Европску унију и НАТО …

Васка је помислио да га узнемиравају  руски пранкери, па, посла их у три ….слова.

И испоставило се да је то био сверадиша  Петар Алексејевич (додуше, у тонском запису), који је назвао и Тимошенкову – на жалост, Јулија Владимировна није рекла куда га је и са колико слова она послала…

 

Римејк  коте  2014 постао  је завршетак рата за неколико дана. У репринту из 2019. године Порошенко је рекао да ће се, одмах након његовог поновног избора на други мандат, у мају, одржати самит у “Нормандском формату”, на којем ће бити одлучено питање увођења плавих шлемова ОУН-а на Донбас. Поред тога, на истом самиту Русији-де ће „бити постављени захтеви за укидање окупације Крима и Донбаса”. Путин је први реаговао на овај “Нормандски самит”: “Не знам ништа о томе, нико са нама о томе није разговарао. Овога нема у мом радном графикону “. Даље, и Меркелини су изјавили да ни у сну ни духом о том самиту …

 

Наш пол литролог није пропустио да разведе инсинуације. Као, шта је то било?  Запаљива глупост? Халуцинација? Однекуд  се Петру Алексејевичу привидео “самит у мају” и “распоређивање мировних снага”. Да би тако нешто лупио  треба или полокати канту водке (без закуске), или помирисати више од једног штапића коксног. Када ће коначно бити резултати анализа крви које је давао Парошенко?… Ето,  на том месту  је пресушило моје демократско стрпљење, па сам са евроатлантском одлучношћу прикључио мог тртљароша (мислим на нашег пол литролога).

 

Али Петар Алексејевич наравно, није блебетало, него … бем ти…. прави херој. Видели сте како је прозрео опасност у емисији “Јавности” и остао у студију! Па, тада је водитељка која је пре почетка монодебате председника најавила: “Речено нам је да је у дворани човек који може да изврши терористички акт. Од мене се тражи да то изнесем у ефир, и то најављујем свима који желе да напусти салу. ” Али Петар Алексејевич, налик на борца који је спреман да се попне на удубљење митраљеза, категорично је изјавио: “Одлучујем да останем”. Пијана суза скотрљала ми се низ образ.

 

Наш пол литролог уопште није проплакао. Рече, какав јефтин трик! Да, ако би постојала стварна опасност – безбедњаци  би за миг извукли Порошенка из просторије, чак и ако би се он одупирао  рукама и ногама. Али, чак ни ово није важно. Ако се на тај начин јавно објави претња терористичким актом – како би предсједник могао да угрози гледаоце, експерте и запослене у студију ТВ канала?! Да, он је први – као врховни командант – морао да командује: “Сви напоље!” У екстремном случају, остао би сам и рескирао само своју главу … Али то је, као што ви сами разумете, прљава провокација. Па, то је прљава провокација са “терористичким чином”, не од стране Порошенка, већ из чаше нашег пол литролога.

Али, поштовани, чак и ова хермичка сцена … бр-рр ..бем ти. … херојска сцена са терористом који није уплашио Порошенка (на фронту, како су рекли, то није видео) није му у другом кругу добавила никакав процент .

 

Почиње да се реализује пројект Александра Масљакова “Планета КВН”.

Путин сумњичаво гледа на Михаила Галустјана.

Зеленски је гласао у другом кругу, како и доликује знатижељном … бр-рр … озбиљном украјинском политичару. На бирачко место отишао је као репер Eminem. На путу се сусрео са голим ббама из  племена Femen. На изборном месту прекршио је закон, приказујући попуњен изборни листић. Када су кандидата подсетили да  је – према чл. 7 Закона “О избору председника Украјине” – гласање тајно, он је сакрио гласачки листић са речима: “Нисам показао. Нисте видели“. Тачно! А неко други је оптуживао Владимира Александровича за неискуство као политичара. Видите, брзо учи од старијих другова.

Након објављивања резултата излаза, један од првих ко је позвао Владимира Зеленског био је Доналд Трамп. У штабу Зеленског саопштено је да је телефонски разговор био на иницијативу америчке стране. Непознато је о чему су причали. Према гласинама, које је преносио наш пол литролог, Трамп је био заинтересован колико ће коштати да наручи Зеленског за корпоративну забаву у Белој кући. Али,  ја тим гласинама не верујем, и вама не савјетујем.

Племенити … побожни … коначно побожни (ау!) коментар о резултатима другог круга изнео  је пастор, који седи у фотељи  секретара СНБО, Александар Турчинов. Он је у размишљањима дошао до тога  да стави паралеле између Исуса Христа и Петра Порошенка. О јој. Да је, рецимо, пораз Порошенка пораз … пљачка … говн…бабски…. библијски (изговорих!) сиже. Кажу да је пре две хиљаде година Исус изјахао на магарцу у Јерусалим, људи су викали: “Осанна!” бацали му одећу и палмове гранчице под ноге. Али, ти исти људи, нису дочекали бесплатну храну и брзе победе, кроз неколико година захтевали су да Га разапну.

 

„Ова прича сведочи о бескорисности, нестабилности и условљености људских преференција и симпатија гомиле, која се за неколико дана може претворити у зверињак и бес … Милиони људи се и даље надају да ће решити своје сложене проблеме, без улагања за то било каквих  личних напора, у жељи да промене свет који их окружује, не желећи да промене сами себе. Као и пре две хиљаде година, тако и сада расположење гомиле, која није удовољила  задовољство својих ћуди, одмах се претвара у помахниталост и жеђ за жестоком осветом“, рекао је Турчинов.

Какав нитков … Бр-рр … какви великани! И Порошенко, и Турчинов, који га упореди са Христом. У ствари, Петар Алексеевич је дошао на власт на једном магарцу, скоро као просјак. И напустиће председничку фотељу у једној крпици. Пет година је покушавао да задовољи хирове украјинских народа – снижавао им приходе, подизао комуналне тарифе, довео земљу у стање најсиромашније и најкорумпираније у Европи, уништио бесплатну здравствену заштиту, повећао старосну границу за пензионисање, ограничио права и слободе, милионе  радника отправио у иностранство као гастарбајтере … Шта још треба, намеће се питање, овим злотворима  (говорим о милионима бирача о којима је Турчинов писао)! Нису оценили. Нису разумели генијалне замисли Петра Алексејевича. Нису размотрели перспективу предложених тупости….бем ти… понуђеног пута!

А у протоколу смо записали:  и Александар Турчинов, хитно треба да буде приморан да прође тестове на употребу алкохола и дроге!

Дакле, шта оно још имамо? Бивши председник је послан у затвор на три године због корупције. Нешто мало – само три године. Да, није код нас – то је у прдекану послат Пабло Кучински, који је у Перуу владао земљом 2016-2018. Дакле, и наш пол литролог пристаје, као, ако га отправе, мало ће бити три године. Али, ово је, наравно, јефтина провокација против курса реформи, којој нећемо подлећи.

Од 1. јула 2019. године, сва  деца млађа од 18 година, без изузетка, имаће право да добију око 100 евра месечно! Како је Влада објаснила, ова мера има за циљ пружање подршке породицама и генерацији која расте, што је важно у контексту напора да се побољша укупна демографска ситуација у земљи. Ово, схватам, је реформа!… Аха, испоставља се да ни ово није код нас. У Пољској су власти одлучиле да плате свим грађанима млађим од 18, по 500 злота (више од 100 евра) месечно.

А шта је са нама? Нашао сам. Петар Алексејевич је много говорио о томе како је покренуо економију (добро, то јест, не “опустошио”, већ “лансирао”). А ево и најновијих података ауторитативне агенције Bloomberg, која је објавила свој годишњи Misery Index – рејтинг најјаднијих економија у свету. Украјина је ушла у ТОП-10! Па, то јест, најјадније економије. Узела 6-то место! Ово су, драги моји, све што треба да знамо о оним „јединственим“, „невероватним“ и „фантастичним“ реформама које су се нагомилале током пет година Порошенковог председниковања.

Након Misery индекса објављени су подаци Рачуноводствене коморе Украјине о резултатима првог квартала 2019. године. Како је навео шеф ове структуре, Валериј Пацкан, план попуне општег фонда државног буџета у првом кварталу 2019. године није испуњен за 35 милијарди гривни или 10,8%. Међутим, он је истакао да постоје јасни трендови снижења економског раста. Тако,  у првом кварталу реални раст БДП-а износио је на годишњем нивоу само 1,6%. Осим тога, присетимо се, влада је саставила буџет текуће године полазећи од раста од 3% … Као што видимо, Порошенко преноси на свог наследника … поср…сипајте ми сирће у чашу! .. просперитетну (ето!) државу.

 

Забаван дефектив… извините … детектив се раширио око цене гаса за становништво. Непосредно пред други круг избора премијер Гројсман, који је тек недавно обновио уговор са Коболевим, поново је подигао образе у државни мехур и затражио смањење цена гаса, претећи оставком шефу НАК-а «Нафтогаз». Коболев је, како би се изразио на језику високих интелектуалаца, одмах послао Гројсмана подаље  и објавио да не само да неће бити било каквог снижења тарифа, него ће од 1. маја бити планско повећање: „Цена гаса за малопродајне испоручиоце гаса становништву, произвођачима топлотне енергије и осталих заштићених категорија потрошача од 1. маја 2019. године расте за 15% “. Али …

Али догодило се чудо. Чим су објављени прелиминарни резултати председничке трке, чим је постало јасно да је безлични … бр-рр … велики реформатор Порошенко изгубио са големим резултатом – Кабинет и “Нафтогаз” су изненада направили финту ушима и објавили да од 1. маја цена гаса неће расти, штавише, благо ће се смањити.

 

Наш пол литролог подигао је чашу и наздравио за победу Владимира Зеленског – кажу, било је неопходно гласати за њега само да би се одбацио сав тај чопор пљачкаша и зауставио раст комуналних тарифа. Поред тога, он верује да чувари реда мора да схвате ову, у најмању руку, чудну причу: пре само неколико дана, Коболев и другови су тврдили да је планирано повећање цена гаса “економски оправдано”. И одједном се испоставило да је економски оправдано супротно – смањење тарифа. То јест, планирали су да становништво једноставно опљачкају?… Али, на овом месту сам се, наравно, умешао у ситуацију, узео демократију у своје руке и зауставио нападе на наше домаће пљачкашке дрматоре … бр-рр … младе реформаторе.

Јебено … крив сам … добре ствари су и у “Укрзализници” . То је разумљиво: ову сферу не води било ко, већ заслужена Петља Украјине. Дакле, то је, Владимир Омелјан који је олуја возова у  руском правцу и будући освајач Москве на савезничким тенковима. Тако дакле. До сада Омелјан трепће о “крају медведа”, његове присталице, према истраживању организације “Железница без корупције”, купују руске делове са петоструким преплаћеним износом.

На пример, у септембру 2018. године, филијала “Центар за снабдевање производње” ПАО “Украјинска железница” одржао је тендер за куповину тастера брзине и резервних делова за локомотиве у укупној вредности од 25,5 милиона гривни. „Анализа цена је показала да се вредност производа значајно разликује од цене тих роба у Русији. На пример, брзинимер 3СЛ2М жељезница је купила за 86 хиљада гривни.  У време када у Русији кошта 38 хиљада рубаља у малопродаји (око 17 хиљада гривни)“, – кажу аутори истраге, додајући да је на тај начин «Укрзалізниця» купила делове скоро пет пута скупље него што их произвођач продаје.

 

Иста прича је и са набавком других руских резервних делова – на пример, за дизел моторе за  локомотиве, које је испоручио руски «Коломенский завод» АД. “Према закљученом уговиру цена једне млазнице дизел мотора Д-49 је била 10 800 гривни. У Украјини, такве млазнице продају за 1800 гривни”, – кажу аутори публикације.  Дакле, и у овом случају «Укрзалізниця» је преплатила више од пет пута. Иследници кажу да су са истим увећањем  купили контакторе за локомотиве.

 

Сада о главном – више патриотизма. О прекиду железничке комуникације са агресивним агресором, о “медведима”, о “тенковима у Москви”. Говором ли правилно, Пан Омелјан?

Као што се могло и очекивати, глупо забашурено … опростите … дубоко замишљена (ето која!) одлука Петра Порошенка показала се да наметне редовне економске санкције Русији. То ја о декрету  Петра Алексејевича, који је  потписао недељу дана пре другог круга избора. Чак и тада, наш пол литролог је кренуо са инсинуацијама, рекавши да је Порошенко, у потрази за симпатијама националних радикала, гурнуо свињу свом наследнику. Недељу дана касније Москва је одговорола протусанкцијама. Зато и кажем: ко би могао да помисли! Штавише, пакет санкција је више него значајан – већи је од 4 милијарде долара. Од 1. јуна Русија намеће забрану извоза у Украјину производа гориво-енергетског комплекса, укључујући угаљ и нафтне деривате. Подсетимо,  у обиму укупног увоза угља у Украјину, руски угаљ износи око 62%.

Питате: што ће то Москви, јер она ће изгубити више од тих 4 милијарде долара због смањења извоза у Украјину? Како то мислите! Москва ништа неће изгубити – као и у случају са ситуацијом када се Украјина пребацује на “патриотски” гас “из Европе” – за трећину скупље него ако купи “непатриотски” гас директно од «Газпрома». Са почетком деловања руских санкција, треба очекивати нагли  пораст испорука угља и нафтних деривата из Белорусије. Наравно, Белоруси ће узети своју маржу за посредничке услуге – а Украјинци ће платити овај “рат санкција” из свог џепа.

 

И на крају, опет о резултатима председничких избора. Два дана пре гласања у другом кругу током легендарних дебата у НСК «Олимпийский» Владимир Зеленски је навео да је  2014. године гласао за Петра Порошенка. И додао: “Погрешио сам.” Током читаве кампање, Зеленски се позиционирао као антипод Порошенка, па је чак у дебати добацио Петру Алексејевичу: “Ја нисам ваш противник – ја сам ваша казна”.

Остаје нам да се надамо да ће се то десити. Да ће бити  кажњени сви који су укључени у трансформацију Украјине у земљу корумпираних и сиромашних. Да ће председниковање Зеленског бити казна Петру Алексејевичу у најширем смислу – пре свега, курсу Порошенка у спољњој и унутрашњој политици. Стварно не желим, да они који су данас дали мандат поверења Владимиру Александровичу, сутра кажу: “Погрешио сам” …

 

Да за то и наздравимо …

Са растућим поштовањем према вама,

 

Извор: https://www.2000.ua/specproekty_ru/bez-butylki-ne-razbereshsja/bablejskie-sjuzhety.htm

Са  руског – обрада за Видовдан

Андрей Волков

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here